wedding-day

Авторът му е Николай Митев. Книгата е уникална по рода си, тъй като в нея е проследен целият сватбен процес и как той може да се превърне в наистина най прекрасния и незабравим ден в живота на двамата млади.

По образование Николай е юрист, но скоро след завършването си разбира, че адвокатската тога и съдебната зала не са неговото поприще. Затова решава да се отдаде на истинската си страст – сватбената фотография, която упражнява от 12 години. През 2012 г. той създава в интернет блог, в който описва най-честите грешки и недоразумения при организирането на една венчавка или сватба.

За 4 години създава над 100 статии, в които включва съвети по отношение на концепцията и цялата организация за сватбите. А скоро след това получава обаждане от българско издателство с предложение да напише книга.

Книгата е разделена на пет части, в които са включени съвети, пояснения за ритуалите, проучвания за бюджетната страна на сватбите и др.

В началото са представени първите стъпки, които да направят младоженците след поднасянето на годежния пръстен. Те са свързани с търсене на сватбена рокля, фотограф, избор на дата и запазване на ресторант, подготвянето на списък с гостите.

Според Николай най-подходящият за венчавка месец е октомври вместо желаните юли и август. Това е времето, в което метеорологичните условия са предпоставка за най-хубавите кадри, а температурите са приемливи за мъжките костюми, грима на булката и т.н.

В книгата си авторът е включил 30 пера за финансовата страна на венчавката, които да помогнат да младоженците да изберат най-доброто, без да харчат повече, отколкото е необходимо. „Направил съм проучване за това колко ще платят в ресторанта за алкохол. Консултирал съм се с управители на заведения, които са ми дали разчети за 100 души.

Важно е да се отчете, че при повечето ресторанти може да бъде внесен алкохол, но някои собственици примерно не приемат бирата за алкохол и се получава разминаване в големия ден. Всяка двойка има различни виждания за необходимото в ресторанта и затова трябва да сравняваме цените на кувертите според вижданията на младоженците. Двойката трябва да се интересува дали в цената влиза и стойността на украсата примерно”, подчертава търновецът.

Втората част на книгата е посветена на графика и сценария на сватбата, даваща точна информация как протича една средностатистическа българска сватба.

„Най-популярният график е 16,00 ч в ритуалната зала, 17,00 ч в църквата и в 18,00 ч. влизане в ресторанта. По този начин ще се избегне времевата дупка между гражданския и църковния ритуал, в която гостите се лутат и не знаят какво да правят”, обяснява Николай.

Третата част е посветена на сватбеното пазаруване, а именно представя проучване на автора за избора на булчинските рокли.

„Създаването на нова рокля от шивачка все още е честа практика, но вече се наблюдават и случаи на жени, които си купуват рокли по интернет и тогава рискът да попаднат на тоалет, който изобщо не прилича на този, който са поръчали, е огромен”, предупреждава авторът.

Той разкрива още, че вече актуални са не само брачните халки от злато и платина. Като последна тенденция се наложили пръстените от волфранов карбид, тъй като това е материал, който изглежда много добре, същевременно е евтин и не се драска.

В четвъртата част авторът дава съвет за избора на фотограф, оператор, диджей, гримьори, фризьор, а в петата дава напътствия на бъдещите булки.

 

източник: Монитор