Новите мишени за нападения на ислямските терористи от ДАЕШ са посолствата на Турция, в това число и дипломатическата мисия на Анкара в София, предава БГНЕС. В списъка с целите на терористите са Германия, Ирак, Белгия, България, Русия и Франция, където са активирани групи от ДАЕШ /Ислямска държава/.

Великобритания вече предупреди за смъртоносна заплаха от атентати, Анкара алармира чуждите посолства за същото.

Новият говорител на терористичната организация Абу Хасан ал Мухаджир съобщи това в телевизионния канал Ал Фуркан и призова поддръжниците на ДАЕШ за атентати по всички възлови структури на турските власти особено в Европа, пише проправителственият в. “Йени шафак“.

Новият план е в отговор на операцията на турските въоръжени сили в Сирия „Щит на Ефрат“, която изтласка джихадистите далеч от границата с Турция.

След старта на операцията до момента 2 400 ислямски бойци са напуснали военните формирования и са се прехвърлили или завърнали в Европа, прогнозата е заради интензивните действия на антитерористичната коалиция броят им да нараства. Великобритания вече предупреди за смъртоносна заплаха от атентати, Анкара алармира чуждите посолства за същото.

 

източник: по БГНЕС

——————————–

Абревиатурата ДАЕШ е арабското наименование на „Ислямска държава”: al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham. Но сред арабите ДАЕШ също може да се възприеме като обида. Според експерти в зависимост как тя се интерпретира на арабски, ДАЕШ може да означава „да стъпчеш и смажеш”, а също така „фанатик, който се опитва да наложи волята и идеите си върху другите”.

Лидерите на „Ислямска държава” са забранили на терористите да споменават ДАЕШ, дори са ги заплашили с отрязване на езика, ако някой публично я спомене, а не използва „Ислямска държава”. Мюсюлманите винаги предпочитат да използват ДАЕШ вместо „Ислямска държава”, тъй като контролираната от терористичната организация територия в Ирак и Сирия не е държава и не е ислямска.

Общо четири имена се използват за терористичната организация: ДАЕШ, „Ислямска държава”, „Ислямска държава Ирак и Левант” и „Ислямска държава Ирак и ал Шам”.  Ал Шам е стар арабски термин за района в Близкия изток, в който влизат Сирия и Ливан, което не отговаря на действителността, тъй като влиянието на джихадистите се разпростира до Северна Африка, Персийския залив и други райони на Близкия изток.

Левант се отнася до източното крайбрежие на Средиземно море – Сирия, Ливан, Палестина, Израел и Йордания.