Историческите събития около спасяването на българските евреи най-после ще бъдат претворени подобаващо на голям екран.
Снимките на американо-канадската продукция с немско участие тръгват през лятото на 2017 година, обяви лично култовият холивудски режисьор от български произход Тед Кочеф.
В събота вечерта в Мемориалния комплекс на ветераните в Лос Анджелис Кочеф бе сред официалните гости на благотворителен концерт с цел набиране на средства за издигане на паметна плоча, която да напомни за героичното спасяване на българските евреи от техните съграждани през Втората световна война. Монументът ще бъде поставен пред Музея на холокоста в Ел Ей.
Двигатели на инициативата за популяризиране на този все още не достатъчно известен факт са Кристина Браун – председател на Българо-еврейската асоциация за културно наследство със седалище в Лос Анджелис и генералният ни консул там Веселин Вълчев, който обединява усилията на цялата българска общност в калифорнийския град.

Кристина Браун от години е ангажирана с разгласяване на подвига на българския народ. Заедно със съпруга й проф. Богдан Атанасов, чийто баща като дипломат в българското посолство в Париж лично спасява десетки еврейски семейства, редовно организират изложби и поредици от събития по темата.

 

източник: 24 часа/Ирина Асиова-Диамант