Ирина Бокова е сред най-влиятелните личности, които оформят Европа, в класацията на авторитетното издание „Политико“.

Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО от 2009 г. и която беше най-успешната жена-кандидат за генерален секретар на ООН, е сред 28-те личности, които ще оформят и ще вълнуват Европа през 2017 г. в ежегодната класация на „Политико“.

Класацията „Politico 28“ е поставила на първо място кмета на Лондон Садик Хан.

На второ място е лидерката на антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри.

Трета позиция заема известният ирлански бизнесмен Майкъл О´Лиъри – генерален директор на нискотарифната авикомпания Райънеър“.

В топ 10 на посочени политици с влияние са президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган (7 място) и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини (8 място).
На 10 позиция е млиардерът Джордж Сорос.

Бокова заема 23 място в класацията и е представена с думите The Crusading Preservationist – т.е. като човека, който води кръстоносен поход за запазване на световното културно наследство от войнстващия екстремизъм и тероризма.

При представянето й в класацията „Политико“ отбелязва, че защитниците на най-значимите световни културни забележителности са въздъхнали с облекчение, когато ООН не я избра за първата жена генерален секретар.

Наскоро Ирина Бокова получи и престижна награда от британския принц Филип.

Междувременно „Тайм“ определи Доналд Тръмп за личност на годината.