768x43280-ата годишнина на женския хор „Христина Морфова” бе чествана на неделно матине в Старозагорската опера. В богатата концертна програма бе включена и песента „Славей ми пее” по текст на Богдан Морфов и музика на Георги Златев-Черкин. Тя е поетична възхвала на оперната певица Христина Морфова и е своеобразен химн-емблема на хора.

С особено вълнение в юбилейния концерт се изявиха баритона  Денис Иванов и учениците от НУМСИ “Христина Морфова“ Маргарита Ташева, Габриела Русева и Кристина Дончева, Милена Гемеджиева от класа по класическо пеене с вокални педагози Нина Димитрова и Станислава Петрова, Кремена Абаджиева, Светозара Койнарска, Костадин Чамов. Съпровод на пиано Полина Влахова.

Женският хор „Христина Морфова” е създаден преди 80 години за увековечаване на името на известната българска певица Христина Морфова – „българският славей”.

Под ръководството на именитата диригентка проф. Лилия Гюлева (1933-2003 г.), хорът се утвърждава като един от най-добрите български състави. Той е първият български хор, донесъл на страната ни първа награда от международен хоров конкурс-1965 г. – Ланголен/ Великобритания.

Носител е на лауреатски звания и златни медали от национални фестивали и от международни хорови конкурси: Ланголен и Мидълсбро/Великобритания, Варна, Лайпциг/Германия, Гориция/Италия, Толоса/Испания, Анкара/Турция, и други. Хорът е концертирал с успех в Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Холандия, Италия, Гърция, Израел, Македония, Румъния, Белгия, Австрия и други.

Има реализирани студийнии документални записи в радио София, радио Бремен, Холандското радио, както и – издадени грамофонни плочи, CD-та и ТВ-филми.

Главен художествен ръководител на Хор „Христина Морфова“ е акад. Емил Янев, а диригент е Таня Никлева-Владева.

Тържественият юбилеен концерт по случай 80 години от създаването на Хор „Христина Морфова“ бе на 19 октомври тази година ва Зала „България“.