Сега четете
Продадоха екземпляр на „Малкият принц“ за 90 000 евро

Продадоха екземпляр на „Малкият принц“ за 90 000 евро

un-exemplaire-dedicace-du-petit-prince-vendu-90-000-eurozsОригинално копие на Антоан Сент Екзюпери с четири рисунки и посвещения на летец-писателят бе продадено в събота в Париж за 90 000 евро на търга на аукционна къща „Казо“, съобщиха френски медии. Предварителната оценка на къщата за книгата е била между между 80 000 и 100 000 евро. Купувач, който е отказал името му да бъде назовано, е платил 89 467 евро.

Томчето е оригинален екземпляр от първото издание на „Малкият принц“, обнародвано в САЩ. Антоан дьо Сент-Екзюпери пише и илюстрира книгата си през 1942 г., след като е демобилизиран, докато той и съпругата му живеят в Лонг Айлънд, САЩ.

За пръв път творбата му е публикувана през 1943 г. от нюйоркско издателство на френски. Седмица след това с помощта на Лионел Макс Шасен Сент-Екзюпери лети към Северна Африка. Писателят подарява книгата на приятеля си, по-късно генерал от френските военновъздушните сили, като я предназначава и надписва за неговия син Шасен Дуду.

В посвещението се чете, че „баща ти е един от моите най стари и най-скъпи приятели“. Подписани лично от автора копия, при това с негови рисунки, на „Малкият принц“ са изключително редки и затова са толкова скъпи.

В книгата има 4 негови рисунки. На една от тях Малкият принц е седнал на една планета, а към него лети птица. Под нея Екзюпери е написал посвещение и на брата на Дуду, Пю.

През май оригинален акварел, предназначен за илюстрация на ръкописа на „Малкият принц“, при оценка между 50 000 и 60 000 евро бе продаден за 133 000 на търг на аукционна къща Artcurial. Преведен на 270 езика, „Малкият принц“ е издаден в над 145 милиона копия в целия свят.

Вижте и

 

Източник: БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре