преглед на печатаПочват пазарлъци “за” и “против” кабинет на РБ, пише в. Сега. “Опит да се състави кабинет с мандат на Реформаторския блок” – това е новата интрига по върховете на държавата, преди да се тръгне окончателно към предсрочни парламентарни избори. Точно когато Патриотичният фронт се готвеше да реди министерски номинации, в петък вечерта в предаването “Панорама” на БНТ президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще предложи мандат на РБ. Веднага след това ГЕРБ и Патриотичният фронт (ПФ) обясниха какво би попречило да подкрепят такова правителство.

Слабо вероятно е блокът да тръгне да реди министри, но все пак в следващите дни ще има разговори – сондажи за евентуална парламентарна подкрепа.

На страниците на вестника четем още, че енергийни компании дължат такси за милиони. Енергийни фирми, ВиК оператори, топлофикации и газови дружества масово пропускат да платят таксите, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) събира за тяхната дейност. Към края на септември КЕВР има над 2.5 млн. лв. просрочени вземания. Най-много – над 1.1 млн. лв., се дължат от електродружества, разкрива протокол от едно от закритите заседания на комисията.

АМ „Струма” да се качи на Кресненското плато е водеща тема във в. Труд тази сутрин. Магистрала „Струма” да бъде еднопосочна в участъка от Симитли до Кресна, като отсечката се изкачва през Кресненското плато, на изток от едноименното дефиле. Това прединвестиционно намерение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството събира най-голяма подкрепа в проучване на местно и национално ниво, което ще бъде представено днес. Презентацията ще се проведе в град Кресна в присъствието на министър Лиляна Павлова. Ще има и обществено обсъждане на резултатите от изследването, направено от „Екзакта рисърч” по поръчка на МРРБ.

Наплив за луксозни офиси се наблюдава в София и страната, пише днес в. Стандарт. Бизнесът вече не търси стари производствени помещения, за мястото и обзавеждането на които проявява високи изисквания. В момента има доста сектор, в които бизнесът е в подем и има наистина усилено търсене на офис площи – най-вече в София, коментира пред “Стандарт” Илиана Василева, зам.-председател на “Сдружение Брокери на имоти”.