aejАсоциацията призова МВР и ДАБ за повече прозрачност в дейността им

С призив да се осигури реален достъп на журналисти до центровете за настаняване от затворен тип и бежанските центрове се обръщат Асоциацията на европейските журналисти-България към Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за бежанците. Според организацията двете институции трябва да подобрят прозрачността на своята работа.

“Българското общество има право да бъде информирано за реалната ситуация в тези центрове. Те са и винаги ще останат българска територия и няма причини да бъдат зона, затворена за медии. Към момента обаче масово се отказва достъп на журналисти до бежанските центрове или в краен случай медийни екипи биват допускани само до дворовете и приемните им, като не им се оставя възможност да покажат на своята аудитория условията, при които мигрантите и търсещите закрила са настанявани”, призоваха от АЕЖ десетина дни след ескалацията на напрежението в Харманли. От организацията твърдят, че постоянното присъствие на служители на администрацията при репортажите не позволява на журналистите да разговарят спокойно с мигрантите и да представят тяхната гледна точка за живота в България.

Експертните становища показват, че в центъра няма риск от масова зараза. Ето защо няма легитимно основание за ограничаване достъпа на журналисти до дома, както и до останалите центрове за бежанци и мигранти, настояват от АЕЖ.

Организацията призовава ДАБ да подобри количеството и качеството на информацията, която предоставя за своята работа, като статистически данни, информация за домовете, работещите в тях и т.н. В условията на обществено напрежение по темата за бежанците и противоречивите сигнали, идващи от държавните институции, повече от наложително е медиите да могат да съберат обективна информация за ситуацията, която да предадат на обществото, заявяват в позицията си от асоциацията. Според тях информационното затъмнение се отразява негативно както на настанените в тези центрове, така и на гражданите на България, защото се нарушава конституционното им право на информация.

Призоваваме ръководствата на медиите и журналистите да се обединят и да поискат държавата да гарантира правото им да вършат работата си в интерес на обществото, завършва позицията на АЕЖ.