Ислямска държава варварски унищожи част от древната Палмира. Американците си направиха казарми в древния Вавилон.

“Ислямска държава” варварски унищожи част от древната Палмира. Американските военни направиха казарми в библейския Вавилон.

 

Участниците в международна конференция, представляващи близо 40 държави и частни институции, се ангажираха днес да създадат финансов фонд и мрежа от скривалища с цел опазване на културното наследство при военни конфликти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двете задължения са регламентирани в Декларацията от Абу Даби, одобрена с консенсус в присъствието на френския президент Франсоа Оланд, силния човек в Обединените арабски емирства – престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ан Нахаян, и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, отбелязва агенцията.

Започнала работа вчера, конференцията в Абу Даби бе свикана във връзка с разрушенията, извършени през последните години от джихадисти в Ирак, Сирия, Мали и Афганистан.

Международният фонд за опазване на културното наследство при въоръжени конфликти ще осигурява средства за превантивни или спешни действия в тази насока, усилия в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и реставриране на пострадали културни обекти, се казва в документа.

Предвижда се и да бъде създадена международна мрежа от скривалища, където временно да се съхраняват културни ценности, застрашени от въоръжени конфликти или терористични действия – на територията на съответната държава, “в съседна или в краен случай в друга страна, в съответствие с международните закони по искане на съответните правителства”.

Франсоа Оланд сподели, че седалището на финансовия фонд ще бъде в Женева и целта е да бъдат събрани най-малко 100 милиона долара (93,7 милиона евро), 30 милиона от които се очаква да осигури Франция, допълва Франс прес.