Сега четете
Съдът отряза Трифонов за резултатите от референдума

Съдът отряза Трифонов за резултатите от референдума

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Слави Трифонов, който оспори обявените от ЦИК резултати от референдума
Шоуменът и екипът му, които инициираха националното допитване, обявиха, че не приемат за верни окончателните данни – че 12 027 гласа не достигат, за да бъдат резултатите задължителни и да се превърнат в закон. Те твърдят, че ЦИК е изтрила гласовете на около 14 000 избиратели и е поправяла протоколи „както си иска“, затова атакуваха резултатите в съда.Тричленен състав на ВАС с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева обаче е оставил без разглеждане жалбата.

„Въз основа на установените фактически обстоятелства настоящият съдебен състав приема, че жалбата е процесуално недопустима, поради това, че е подадена срещу решение на ЦИК, което не подлежи на самостоятелно обжалване и поради липса на правен интерес за жалбоподателя“, пише в решението на съда, публикувано на неговия сайт.

В случая правата на Инициативния комитет не са засегнати лично, пряко и непосредствено от оспореното решение на ЦИК, както и от него не следва негативно въздействие за участника в информационно-разяснителната кампания.

Вижте и

Жалбоподателят не е доказал засягане на права или интереси, свързани с обжалваното решение, поради което за него липсва правен интерес от оспорването. Жалбоподателят е следвало да докаже какви права и законни интереси са засегнати от оспорения акт, за да обуслови правния си интерес, мотивират се магистратите.Определението на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав в 7-дневен срок.


източник: dnes.dir.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре