Сега четете
След мандата – кои са възможните сценарии?

След мандата – кои са възможните сценарии?

cveta-karaqncheva-boijko-borisov-e-naij-podhodqshtiqt-kandidat-na-gerb-za-prezident-391093Бюджет 2017 вече е факт. Именно той обаче се оказа повода за „развод преди да се стегне до брак“ между ГЕРБ и Патриотичния фронт. ГЕРБ няма да подкрепи друго правителство в рамките на това народно събрание, това реши ПГ на партията. Сега накъде? Възможна ли е промяна в мнението на ГЕРБ? Гост в студиото на „Денят започва“ беше Цвета Караянчева, зам.-председател на най-голямата парламентарна група.

„Бюджетът е консервативен, балансиран, бюджет, който дава много възможности и работи в различни политики“, каза Караянчева. Има завишени средства и за здравеопазване, и за образование, и за отбрана. Тя се съгласи, че има спорни моменти за техните опоненти, но по нейно мнение с този бюджет те са доказали, че продължават линията на политическо развитие на България. Според нея много от опонентите им не споменават предимствата на бюджета. Караянчева смята, че няма как да не се спомене, че за култура се дават 20% повече от миналата година, отделно се дават 9.5 милиона за делегирани дейности на общините. 37 милиона лева има дадени за наука. От тях 5 милиона са дадени на БАН. Имало е предложение за увеличение на 10 милиона. При гласуването не е имало кворум от тези, които са подкрепяли това предложение.

Позициите на Патриотичния фронт относно пенсиите, санирането и доближаването им до тезите на БСП са причина ГЕРБ да не ги подкрепят за кабинет, обясни Цвета Караянчева.

Тя беше категорична, че ще се стигне до предсрочни избори в края на март. Според нея би било добре да се направи един служебен кабинет. Тя изрази съмнения ген. Румен Радев да остави същото служебно правителство, което би направил Росен Плевнелиев. По нейно мнение кабинетът „Борисов 2“ няма как да поеме функцията на служебен кабинет.

Изборите трябва да се проведат по нови правила, които отчитат волята на българите за мажоритарен вот, смята тя. Не определя обаче като добър проекта, внесен от омбудсмана Мая Манолова.

„Г-жа Манолова е внесла някакъв проект, както се казва клан, клан, недоклан, защото няма най-важната част – районирането на държавата. Тя ще даде вече точната ориентация по какъв начин ще се избират тези народни представители.“, заяви Караянчева.

Вижте и

БНТ, „Денят започва“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре