Според разчетите на парите за догодина в Бюджет 2017 държавата планира да събере от данъци близо 2,5 млрд. повече. Заложеният дефицит е 1,4% от БВП. Вдигат се минималната работна заплата, пенсиите, парите за образование и сигурност. Субсидиите за партиите остават 11 лв. на глас. Най-обсъжданата тема обаче като че ли станаха парите за наука. С лидера на АБВ Георги Първанов разговаряха по темата за бюджета в студиото на “Денят започва”.

Според Георги Първанов към науката е проведена една наказателна акция, сравнима с тези от тоталитарните години. “Не става дума за това дали да се отпуснат 10 млн. или не. Това е най-малкото, което трябва да се даде на науката. Ако ние искаме да бъдем нация, която да просперира, без наука това няма как да се случи.” Той посочи, че вчера са взети много други груби решения, свързани със социалните предложения. Първанов припомни, че от АБВ са предлагали да бъдат отпуснати пари, за които може да се намери финансиране, за да може детските градини да станат безплатни, което е много сериозна стъпка в решаването на демографската криза. Освен това партията е излязла със становище относно увеличаването на пенсиите. По думите на Първанов не е справедливо да се увеличи само минималната пенсия до 300 лв., защото се ощетяват 3/4 от пенсионерите, които са се осигурявали през целия си трудов път. “Ако сумата беше разпределено между всички пенсионери, увеличението щеше да бъде около 15%. Какво по-добро от това? Мисля, че това беше разумното, вярното, работещото решение.” Георги Първанов подчерта, че по-добре би било следващият парламент след изборите да си направи бюджета, съобразно приоритетите и визията си, а не да работят с един бюджет, който е възможно да не се вписва в тяхната политика.

БАН трябва да получава достатъчно пари и за приложните пари, и за фундаменталните такива. Първанов даде пример с Ирландия, която от една от последните страни в ЕС стана една от първите, благодарение на политиката й на мощно инвестиране в науката и образованието. “За мен това е ключовият проблем, който трябва да осъзнаят всички български граждани, особено политиците, които разпределят ресурса.”

Лидерът на АБВ определи Бюджет 2017 като консервативен, ленив, бюджет, в който липсват политиките. “Това не е първият бюджет, който ГЕРБ прави с подобен подход.” Той посочи, че натрупаният по различни причини излишък в края на годината, можеше да бъде в основата на една по-активна политика. По отношение на санирането Първанов обясни, че то поглъща огромни средства и в същото време ефектът от него е много нисък. Ресурсът, който се отделя вече втора година, можеше да отиде за увеличаване на заплати и пенсии, за да се вдигне потреблението.

Създаването на кабинет от трети мандат би било една изкуствена операция. “Има такава аналогия в българската история. Това е кабинетът на проф. Беров. Но тогава имаше много по-голямо, по-стабилно мнозинство. Сега такова мнозинство не можеше да има. Така че нищо по-естествено от това да вървим към нов вот, който да вдигне доверието”, очерта Георги Първанов.

Георги Първанов коментира още: “Новоизбраният президент Радев беше несправедливо упрекнат, че не се е появил на Консултативен съвет. Това, че той не отиде не е проблем. Но това, че не го виждам да работи активно – така, както го прави Тръмп. Вие виждате – господин Тръмп не спира, той контактува навън, предлага идеи, разработва законопроекти вече… Искам да видя новоизбрания български президент в една много по-активна позиция, дори ако щете като един морален коректив още на този етап, без да прескача границите, тъй като все още не се е заклел.”

Първанов заяви, че политиците трябва да обсъдят декларация, която да ги задължат да приемат 4-5 неща, сред които смесена избирателна система. По отношение на бежанците – ясни политики, които да позволяват навременни действия при неспазване на правилата в държавата ни, допълни още той.

БНТ, „Денят започва”