Божидар Димитров и Иван Гарелов се предлагат за премиер и президент в ефир (ВИДЕО)

59934_660_370-jpg-pagespeed-ce-ie34fdcnde

„Аз още от самото начало бях за тази опция, да се състави нов кабинет с това Народно събрание, за разрешаване на конституционната криза. Валери Симеонов е прав, че кризата, която възникна е конституционна криза. Парламентът не се е провалил поне засега в нищо – работи добре, правителството също.Тези неща, които стават в здравния и военния министър, те са текущи неща, стават във всяко правителство.Там съдебната власт има думата. Може и да няма нищо, може и да има! Всеки е невинен до доказване на противното“. Така професор божидар Димитров коментира актуалната политическа обстановка в страната в предаването „Денят на живо“ по Канал 3.

„Вместо за 50 дена да имаме две служебни правителства, съставени от представители на две различни партии. Много е важно да имаме здраво правителство, категоричен бе. ”Първо идва тежка зима – зимата в средните географски ширини винаги е тежък период на управление, стават сакътлъци; Второ в следващите дни ще паднат трите бастиона на Ислямска държава Рака, Алепо и Мосул с всички последици от това. 200 000 от Алепо са тръгнали към турската граница, а само 10 000 към правителствените части. Могат да дойдат и джихадисти . Змията като умира хапе най-много. Службите, не само нашите, очакват вълна от атентати в Европа”, даде пример професорът.

„Не всички в това правителство искат да има още един кабинет. Които си бяха опозиция, са си опозиция. Които бяха във властта, искат да са във властта. Очаквах, че Бойко Борисов ще иска да заобиколи този си ход с обвързването на резултатите от президентските избори със своята оставка. Това, че го прави уж през други хора, не му прави особена чест, защото показва, че той не е човек, които си държи на думата. Това се неща от сферата на морала. Ще бъде ли България по-стабилна, ако има служебно правителство и има ли нужда от него? Първо: не вижда някаква драма в България да се случва в момента. Натягаме, натягаме, натягаме, плашим с бежанците, сега и със зимата. В България се извършват нормални процедури, нищо особено не е станало. Второ: Ако патриотите решат да правят правителство сега, чухме днес министър Павлова, която каза, че ГЕРБ няма да участват в това правителство. Това означава, че ще имаме на власт едно правителство на малцинството, съставено от съвсем нови хора. Това ли правителство ще бъде по-стабилно от служебно правителство, назначено от все още действащия президент“, каментира от своя страна Иван Жарелив .

„Да сложи една авторитетна личност. Ето например Божидар Димитров“, обърна се той към събеседника си.

„Вие сте по-опитен от мен“, отговори професорът, а журналистът отвърна, че става за президент. „Абсолютно съм за президент,но при президентска република, казал съм го няколко пъти“, добави Димитров. „Той да става премиер, аз не искам“, заяви Гарелов.

„Правителството на патриотите ще бъде една агония и това ще е агония и на управляващата партия. Лично смятам, че в ГЕРБ има наистина качествени хора, които израснаха. Доста от хората, които са много близко до Бойко Борисов, около изборите вземаха позиции, които не съвпадат с неговата позиция. ГЕРБ трябва да има шанса да се отърси от лидерската опека на Бойко Борисов и да стане една самостоятелно действаща, нормална, демократична партия. Ако Борисов се оттегли и стане един почетен председател т.с пак да дърпа конците в партията си и да остави тази група хора, които виждаме. Резултатите от тези избори показаха, че намесата на Бойко Борисов не само, че не му помогна да спечели изборите, а и допринесе за по-голямата загуба“, каза още Иван Гарелов.

„Той не ги спечели, но знаете ли колко гласове спечели“, контрира Божидар Димитров. „Кажете ми кога е спечели повече? 1, 256 000 – най-добрият му резултат от 2009 година. Ако се повтори този резултат при парламентарни избори, той ще е победителят“, категоричен бе професорът.

„Аз смятам, че ако тази агония продължи и след година-две имаме парламентарни избори, ГЕРБ ще загуби много повече, ако се проведат сега“, каза Гарелов.

”Те ще се проведат сега. Това се прави, защото не са готови с мажоритарния вот и няма как той да бъде готов до 21 януари. На 21 януари се разпуска парламентът и няма кой да гласува новия закон за изборите, в които ще бъде въведен мажоритарният елемент. Сценаристите на шоуто на Слави са прави! Това не е техен резултат! Това е резултат даден от българския народ. 2,5 млн. гласа не могат да се игнорират. Да но 4 млн. били против, те не са против, те са се самоизключили от обществения живот. Този, които не гласува, няма право на думата, заяви шефът на НИМ.

Вижте и

„След като стигаме до извода, че дълбоката причина е мажоритарния вот, това което е отвратително е този взрив от демагогия – всички са за майка България. Не съм специалист, за да кажа дали при мажоритарен вот, в парламента ще влязат най-качествените хора“, съгласи се журналистът.

Още от разговора с Иван Гарелов и Божидар Димитров вижте във ВИДЕОТО.

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре