Bacteria Cells with selective focus

Религиите вероятно са се зародили благодарение на особени бактерии в човешката микрофлора, които „препрограмират“ мозъка за вяра в свръхестествени неща. Това смятат биолози от Московския държавен университет в статия за сп. „Biology Direct”, цитирана от РИА Новости и БГНЕС.

През последните години биолозите са открили множество примери, потвърждаващи, че паразитите не само използват организма на хората за растежа си, но и пряко управляват човешкото поведение.

Учените дават примери и от животинския свят.

Бактерията волбахия принуждава насекомите активно да се размножават, като по този начин и те се разпространяват. Личинките на мушиците горбат пък заставят пчелите да бягат от кошера и да се държат като „зомбита“. Бясът, променя поведението на животните – те стават по-агресивни и хапят, като по този начин болестта се предава.

Според учените, бактериите могат да са истинската причина зад масовите ритуали, които в крайна сметка да облагодетелстват и тяхното съществуване и разпространение.

Ако сме прави, то ритуалите могат да се разглеждат като “заразяване” не само с меми или идеи, но и с бактерии“, твърди Александър Панчин.

Човешкото тяло е пълно с бактерии,
които могат да определят начина на хранене, спане и дори настроението на индивида, твърдят учените.

Известно е, че паразитът Toxoplasma gondii, които се предава от котки, предизвиква рисково поведение. Интересното е, че от Toxoplasma gondii са засегнати или интелигентни жени или неособено интелигентни мъже, като учените не могат да обяснят тази статистика. Паразитът се смята виновен за пътни инциденти, необмислено поведение и дори за самоубийства.

Ако хипотезата ни е вярна, то определени диети, антибиотици и имуностимуланти могат да повлияят на религиозните чувства на човек и неговите ритуали“, споделят учените.

Изследването има два големи пропуска – на първо място поставя всички религии под общ знаменател и на второ не успява добре да обясни “религиозните” бактерии“, коментират от научното списание.

Авторите признават, че доказването на тяхната хипотеза ще е много трудно.

В крайна сметка, религията може да се окаже подобна на Силата от Star Wars, която е биологично обяснена“, завършват руските учени.