Сега четете
СЕМ обявява конкурс за нов директор на БНТ

СЕМ обявява конкурс за нов директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви на днешното си заседание процедура за избор на нов генерален директор на БНТ.

Мандатът на настоящия директор на БНТ Вяра Анкова изтече на 1 август 2016 г. За нея това е втори тригодишен мандат и по закон тя няма право на следващ.

В началото на юни парламентът промени Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) така, че генералните директори на обществените медии да могат да останат на поста си до избора на нови.

Това позволи на СЕМ да забави обявяването на конкурса за неопределено време, въпреки че преди това СЕМ приключи в срок конкурса за нов директор на БНР.

Според регулатора заседанието днес не е извънредно и отговаря на изискването на закона.

Очаква се на него да бъде определена датата за старт на конкурсната процедура, която най-вероятно ще е през следващата година.

„Конкурсът ще се проведе по нов правилник, който беше приет на 18 октомври. Преди това бе публикуван за обществено обсъждане“, обясни Мария Стоянова, която оглавява медийния регулатор.

Вижте и

В правилата е записано, че шефовете на БНТ и БНР вече ще бъдат назначавани след 4 кръга. Първо е отсяването на кандидатите по документи. В следващия етап техните концепции се разглеждат по същество. После има изслушване и най-добре представилият се ще бъде избран.

Преди предсрочните парламентарни избори ГЕРБ бързат да наложат свой човек в обществената телевизия, коментира лидерът на ЕНП Мария Капон пред БГНЕС.

От друга страна, източници на „Труд“ от електронните медийни среди обясниха, че моментът за конкурса не е избран случайно. Според тях зад процедурата стоят интереси на кръга около президента Росен Плевнелиев, който иска да добие влияние в БНТ. Затова се избирал период на политическа криза, в която да бъде назначен нов началник, послушен пред Плевнелиев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре