Всички желаещи да потанцуват традиционни български хора в София могат да се включат в инициативата „Хората на България“ на 25 ноември, от 20 ч. в клуб „Бг ритъм“.

За събитието в еМисия България разказаха трима от организаторите и участниците в него. Двама танцьори от ансамбъл „Гераците“ пък представиха малка част от програмата в студиото.

Каним всички да се включат в проекта, чиято цел е да въвлече публиката в музикално-танцовата традиция и автентичния български фолклор от различните етнографски области, заяви Катя Василева, мениджър и пиар експерт. Да затанцуват в ритъма на неравноделните тактове ще им помагат най-добрите хореографи и професионалисти, добави тя.

Специален гост на събитието е проф. Антон Андонов, преподавател в Пловдив и балет майстор към ансамбъл „Тракия“.

Според автора на проекта Людмил Макаронски всеки е добре дошъл да се хване на хорото, независимо до каква степен владее танците.

Той поясни, че ще бъдат представени хора от три области – „Гайда Аваси“ от Пиринската етнографска област, „Калгамашката“ от Странджанската и „Главнишката копаница“ от Тракийската.

Певицата Ива Валентинова отбеляза, че за съжаление хората са запознати с много малка част от богатото разнообразие народни хора, тъй като обикновено се популяризират най-масовите.

Тя обясни, че в този проект песента присъства само като акомпанимент на хората, но заедно с ансамбъл „Гераците“ работят по нов проект – „Сурва“, който обединява ритмите и танците с двугласното шопско пеене.