Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) ще представи днес традиционната лекция по лавинна безопасност, която в последните три години беше посетена от над 500 души. Тя е част от образователна програма за безопасно практикуване на зимни спортове в планински условия, в рамките на която от 2002 г. се провеждат ежегодни лекции и практически курсове, издадена е книга за лавинна безопасност, информационни брошури и др.

Основни акценти на презентацията от 19.00 ч. в 65-а аудитория на СУ “Климент Охридски” ще са правилното поведение и действия за избягване на лавинни инциденти в зимната планина. Ще са застъпени въпроси за сняг и снежна покривка, избор на маршрути на движение и спускане със ски и сноуборд, реакция в случай на лавинен инцидент.

Водещ лектор ще бъде Момчил Панайотов – съосновател на БАССЕС и член на планинска спасителна служба (ПСС) с дългогодишен ски опит в планините на България и Алпите.
Специфичните моменти на оказване на правилна първа помощ на пострадал от лавинен инцидент ще бъдат разгледани от д-р Красен Демирев, който е със значителен опит в планинската медицина и сред основните действащи и обучаващи лекари в ПСС.

Посетителите ще имат възможност да разгледат и получат информация и за най-съвременната животоспасяваща екипировка на демонстрационните щандове на фирмите-вносителки.
Лавинната лекция е със свободен вход, но ще се събират доброволни вноски за осъществяването на полезна за планинарската общност кауза.

Средствата от лекцията през 2015 г. (над 2000 лв.) помогнаха за закупуването от БАССЕС на специален полигон за обучение и тренировки за работа с лавинни уреди (цена над 4000 лв). Този полигон вече беше използван за тренировки и през 2016 г. се предвижда цяла серия от събития, на които всеки желаещ ще може да тренира своите умения за работа с лавинни уреди.

 

източник: dnevnik.bg