Сега четете
Превръщат НДК от аналогова сграда в смарт център за председателството на ЕС

Превръщат НДК от аналогова сграда в смарт център за председателството на ЕС

86d7c374a7bc2eb1b90f00272cd401a7
Още в първите дни на новата година в НДК ще стартира ударен ремонт. Това съобщи на пресконференция ръководството на двореца. Предстоящото преустройство ще е най-мащабното от построяването на двореца преди 25 години.

Основната сграда на НДК ще бъде модернизирана в рамките на първите 9 месеца на 2017 година. Тя ще бъде адаптирана, така че да отговаря на всички изисквания за провеждане на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Припомняме, че през януари 2018 г. страната ни поема щафетата от Естония, при това с 6 месеца по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.
Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош се обърна към журналистите с думите: “НДК е голяма и отговорна институция, която искаме да наблюдавате как работи и как се променя“. Той и екипът му работят от близо две години, за да подготвят сградата, администрацията и мениджмънта за председателството на ЕС.

Боршош подчерта, че 6 месеца най-влиятелните мъже и жени на Европа ще седят в НДК и ще решават съдбата ни. В момента институцията поемала по пътя от аналоговата ера към дигиталното бъдеще.

“Галчев инженеринг“ ЕООД ще извърши преустройството на най-големия конгресен център в Югоизточна Европа. Фирмата спечели конкурс за изпълнение, в който се състезаваше с 5 конкурента. Ремонтните дейности трябва да са приключили до края на септември. Ще се ремонтират зала 3 и прилежащите й пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Информационната система на НДК, настилките и осветлението ще бъдат обновени изцяло.

Мирослав Боршош коментира, че никой не знае какво има зад стените и по таваните на НДК, тъй като не са докосвани над три десетилетия. В проекта е заложена и дигитализация на системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, НДК да се превърне в смарт конгресен и културен център.

Вижте и

Стойността на ремонта в 20 млн. лева. Министерският съвет на този етап е отпуснал 17 млн. лв. за цялата дейност в контекста на председателството.

 

източник: Агенция КРОСС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре