oracle-dyn-acquisition
Американската транснационална корпорация за компютърни технологии, специализирана в разработването и маркетинга на компютърни хардуерни системи и системи за управление на бази от данни „Оракъл“ обяви, че купува компанията ДИН, която през октомври стана обект на масивна хакерска атака, лишила милиони американци от достъп до интернет.
ДИН не е сред известните интернет компании, но играе ключова роля за доброто функциониране на интернет. Тя е една от най-големите компании осигуряващи разпределението на интернет трафика към сървърите. Нейни клиенти са повече от 3 500 компании, сред които мрежата за видеострийминг „Netflix”, за легален музикален стрийминг “Spotify”, социалната мрежа Twitter, фармацевтичната компания „Pfizer”, сайтът за електронна търговия eBay, както и медии като CNBC, CNN, New York Times, Boston Globe, Financial Times, The Guardian и други .
Ключовата роля на „Дин“ става видна на 21 октомври, когато компанията стана жертва на мащабна хакерска атака, осъществена на няколко вълни. Това практически доведе до блокирането на достъпа в САЩ до много интернет сайтове почти за цял ден.
„Оракъл“ не съобщава финансовите параметри на сделката си с ДИН, благодарение на която смята да подсили малко своите услуги в областта на „облачните“ технологии за използване на отдалечени ресурси, благодарение на интернет, т. нар. “cloud”.