maxim_minchev_0_5643Генералният директор на БТА Максим Минчев бе избран за генерален секретар на Световния конгрес на информационните агенции. Международното събитие събра в азербайджанската столица Баку представители на 96 новинарски агенции от 77 държави. Минчев наследява датчанина Уфе Соренсен, който бе на този пост 13 години. В началото на септември т.г.

Минчев бе избран за президент на Асоциацията на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа и на Асоциацията на информационните агенции от Черноморския регион, припомнят от БТА. За президент на Световния съвет на информационните агенции бе избран директорът на британската осведомителна агенция Прес асосиейшън Клайв Маршал.

Следващият конгрес ще се проведе в България през 2019 г., решиха участниците в международния форум. До момента домакини са били руската информационна агенция ТАСС, испанската ЕфЕ, аржентинската ТЕЛАМ и саудитската национална агенция СПА. Световният конгрес на информационните агенции се провежда от 2004 г. на всеки три години. На него се обсъждат практики и методи, подобряващи условията за работа на журналистите, обменят се идеи за развитие на агенциите и съвместни инициативи. Неизменна тема е и бъдещето на осведомителните агенции – как да отговорят на променящите се нужди на своите клиенти и абонати, как да си партнират с вестниците и социалните мрежи.

Мотото на тазгодишната среща бе “Нови предизвикателства пред информационните агенции”. Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев лично приветства делегатите, с видеообръщение се включи и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която подчерта засилващата се роля на качествената журналистика за гарантирането на свободата и правата на човека.