Оксфордският речник обяви post-thruth (“постистина”) за дума на годината, защото употребата й се е увеличила рязко в политическите дебати за брекзит и американските президентски избори, съобщиха ДПА и ТАСС.

„Представката post- означава по-скоро нещо, което като вид мислене е останало в миналото. Така, че post-truth означава един вид свят, който е преминал отвъд истината”, обяснява Георги Георгиев, филолог от катедра „Англицистика и американистика” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Думата се използва за обстоятелства, в които обективните факти оказват по-малко влияние върху общественото мнение от емоционалните изказвания. Тя често се среща в словосъчетанието “политика на постистината”.

“Тази дума най-точно характеризира случващото се в света напоследък. Тя се разпространи много във връзка с развитието на масмедиите като основен източник на информация и с растящото недоверие на хората към съобщаваните факти”, каза един от съставителите на речника Каспър Гратвол.

Думата “постистина” е използвана за пръв път в началото на 90-те години на миналия век. Представката “пост” в случая означава “време, в което посоченото понятие е станало незначително или неуместно”.

В краткия списък за дума на годината са били също “чатбот”, “брекзитиращ”, “кулрофобия” – страх от клоуни. Предишни пъти „дума на годинaтa” пък са били например „хаштаг” (символът #, който се използва за означаване на понятия в социални мрежи като „Туитър” и „Фейсбук”) или „окупирай!” (по името на движението „Окупирай!”, Occupy – англ. ез.).