Сега четете
„Постистина” – дума на 2016 година

„Постистина” – дума на 2016 година

Оксфордският речник обяви post-thruth („постистина“) за дума на годината, защото употребата й се е увеличила рязко в политическите дебати за брекзит и американските президентски избори, съобщиха ДПА и ТАСС.

„Представката post- означава по-скоро нещо, което като вид мислене е останало в миналото. Така, че post-truth означава един вид свят, който е преминал отвъд истината”, обяснява Георги Георгиев, филолог от катедра „Англицистика и американистика” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Думата се използва за обстоятелства, в които обективните факти оказват по-малко влияние върху общественото мнение от емоционалните изказвания. Тя често се среща в словосъчетанието „политика на постистината“.

„Тази дума най-точно характеризира случващото се в света напоследък. Тя се разпространи много във връзка с развитието на масмедиите като основен източник на информация и с растящото недоверие на хората към съобщаваните факти“, каза един от съставителите на речника Каспър Гратвол.

Думата „постистина“ е използвана за пръв път в началото на 90-те години на миналия век. Представката „пост“ в случая означава „време, в което посоченото понятие е станало незначително или неуместно“.

Вижте и

В краткия списък за дума на годината са били също „чатбот“, „брекзитиращ“, „кулрофобия“ – страх от клоуни. Предишни пъти „дума на годинaтa” пък са били например „хаштаг” (символът #, който се използва за означаване на понятия в социални мрежи като „Туитър” и „Фейсбук”) или „окупирай!” (по името на движението „Окупирай!”, Occupy – англ. ез.).

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре