Вятърните мелници на Несебър предават типичния облик на Несебър от миналото и са своеобразен символ на града. От турската епоха са останали две сгради, които със своя типичен изглед са характерен момент в общия силует на града. Това са вятърните мелници.   Едната на северния бряг на полуострова до останкита на Базиликата от 6-ти век.  Другата на материка сред постройките на съвременен хотел.

Вятърните мелници на Несебър предават типичния облик на Несебър от миналото и са своеобразен символ на града .  снимка Андрей  Велчев 

През 2017 година Несебър ще добави още един фестивал към богатия си културен календар, като форумът е част от мащабното фестивално движение „Надеждите на Европа”. Това стана ясно по време на срещите, които кметът на Несебър проведе в руската столица преди дни. Николай Димитров бе в Москва по покана на Анатолий Акиншин, представител на администрацията на руския президент и на международното движение „Надеждите на Европа”, с когото през лятото той се срещна в единствения български град на ЮНЕСКО.

Тогава г-н Акиншин и другите членове на руската делегация проучваха на място възможностите за провеждане на фестивал в морския град, както и готовността на местната управа за съдействие на културния проект.
В руската столица кметът на Несебър бе почетен гост на церемонията по награждаване на отличените участници в XIII Национален фестивал-конкурс на хореографското майсторство „Надеждите на Русия” и дори поздрави участниците от сцената на форума. В словото си кметът подчерта, че децата са богатството на света и трябва да им се дава възможност да общуват помежду си, както и възможност за изява. Същото становище кметът изрази и в интервю за канал „Култура”, което даде по време на визитата си в Москва.
В рамките на фестивалните дни в началото на ноември Николай Димитров проведе и срещи с високопоставени лица в Руската федерация, сред които ръководителя на Департамент „Образование” в град Москва, пълномощния представител на президента на Русия в Централния федерален окръг, заместник-министъра на културата, викария на руския патриарх, заместник-ръководителя на федералната агенция по туризъм и др. Основният акцент в разговорите са благоприятните условия за развитие на културен и фестивален туризъм на територията на община Несебър, както и политика, която развива местната власт в тази сфера.
Срещите, които кметът на Несебър проведе в Москва, са още една стъпка в затвърждаване на добрите отношенията между двата народа. По линия на фестивално движение „Надеждите на Европа” в началото на януари 2017 година представители на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, ще бъдат почетни гости на XX юбилеен Международен фестивал „Надеждите на Европа”, който ще се проведе в руския курортен град Сочи- същият, с който Несебър иска да възобнови културните си връзки.
Развиване на нови и запазване на съществуващите фестивали е сред акцентите в културната политика на общината. В последните няколко години местната власт търси нови форми на туризъм, които да развива на територията на общината, наред с традиционния, характерен за региона. Една от новите форми е именно фестивалният туризъм.