Сега четете
Слави Василев: Ген. Радев няма да зависи от БСП

Слави Василев: Ген. Радев няма да зависи от БСП

2111218225

– Г-н Василев, как се чувства един млад човек, който изведнъж се оказа в центъра на обществения интерес в България?

– Интересно ми е. С удоволствие, интерес и желание влизам в това ново поприще.

– Как да ви възприемаме в момента: като млад политик, като медиатор или нещо друго?

– Все още не може да ме възприемате по никакъв конкретен начин, тъй като думата за бъдещето ми ще има президентът. Той ще реши дали ще участвам в бъдещия му кабинет и каква роля ще имам там. Не се плаша от сериозна работа и отговорности и се надявам, че по време на кампанията президентът е имал възможност да ме опознае. Той вече знае на какво съм способен. Сега остава да реши дали тези ми способности ще са полезни за неговия екип.

– Разкажете ни малко вече за себе си? Да знаем какъв човек евентуално ще видим в новия президентски екип.

– Завършил съм Бостънския университет през 2008 г. След това се прибрах в България и работя в семейния бизнес. Преди да се прибера, съм работил в американския Конгрес. Имам опит в неправителствения сектор. В САЩ участвах в програма за студенти, които имат желание да се развиват в публичната сфера. Тази програма включваше стаж и работа в най-големите федерални правителствени агенции, включително и в Белия дом.

– Остана ли ви време да следите и кампанията в САЩ?

– Разбира се. За мен има две държави, които определят тенденциите в света и случващото се в тях рано или късно оказва ефект в останалите страни, включително България. Това са САЩ и Франция. Президентската кампания в Щатите беше много интересна. Избирането на Тръмп ясно показва, че политическият елит във всяка една демокрация, колкото и да е напреднала тя, рано или късно се изхабява. Свидетели сме на този процес, който сигурен съм ще обхване и много други държави. Което не трябва да се тълкува като нещо толкова опасно. Избирането на Тръмп в никакъв случай не е нещо страшно. Това е един естествен процес, който не би трябвало да поставя под въпрос бъдещето на политическата система в
САЩ. Ако погледнете как работят американските институции, както и конституцията на САЩ, ще видите, че те са изключително стабилни и идването на Тръмп няма да промени нищо в устройството на държавата. Но ще допринесе за една нова енергия в американското общество, която би могла и да е много положителна.

– След Брекзит и избирането на Тръмп в много европейски държави – най-вече във франция и Германия, се заговори, че отново ни чака самоизолация на държавите, разпадане на настоящите съюзи, включително ЕС. Вие виждате ли такава опасност?

– Смятам, че по-скоро съюзите ще се променят и ще станат по-функционални. ЕС, такъв, какъвто го познаваме сега, със сигурност ще се промени. Дали ще е сега или след 5-10 години, но ЕС не може да съществува така. Това също е един процес, който човек трябва да посреща с ентусиазъм.

– Жан Клод Юнкер заговори за създаването на армия на ЕС – защото след избирането на Тръмп НАТО нямало вече да пази Европа. Как ви звучи това?

– Не мога да коментирам какви са намеренията на ЕК и на Юнкер. Със сигурност идването на Тръмп в Белия дом означава за всички съюзници на НАТО – както и за нас, че ще трябва да преосмислят поведението си. Както президентът Радев каза по време на кампанията си, трябва да се превърнем от държава, която е консуматор на отбранителна способност, в такава, която генерира отбранителни способности. Мисля, че това се отнася за всички държави.
– Продължават коментарите относно отношението на новия президент и екипа му към НАТО. „За“ или „против“ НАТО? Напускаме НАТО или оставаме?

– Наистина се учудвам на тези коментатори, които успяват да открият в думите на ген. Радев нещо против НАТО! Той многократно е заявявал, че е категорично за оставането на България в НАТО. Но трябва да изпълним присъствието ни в НАТО с някакво съдържание. Аз мога да ви уверя, че от гледна точка на нашия екип, на щаба и на всичките дискусии, които сме имали вътре, членството ни в НАТО никога не е било поставяно под въпрос! Както и членството ни в ЕС, разбира се.

– Заговори се, че новият президент предпочита „завой към Москва“?

– Всички, които казват „завой към Москва“, са хора, които не генерират нови идеи в пространството. Това са хора, които повтарят едни и същи мантри отдавна. Ние можем спокойно да си останем в съюзите, в които членуваме, но да обръщаме Допълнително внимание на отношенията си с държавите извън тях, включително Русия.

– Ще успее ли ген. Радев да отстоява собствено мнение в полза на държавата, ако то противоречи на желанията на БСП?

– Смятам, че президентът Радев е този, които има най-добри предпоставки от самото начало да има собствено виждане, собствен екип и да генерира собствено мнение по всички въпроси. Ще ви дам и пример: дори в момента позицията му по съдебната реформа се различава от тази на БСП и той не криеше това през кампанията.

– Тоест можем да се надяваме, че президентството ще си остане на „Дондуков“ 2, а не на „Позитано“ 20?

– Категорично. Аз дори бих посъветвал президента да направи ролята си по-активна във всички политически централи. За мен влиянието трябва да върви от президента към всички политически лидери, а не обратното, тъй като той има най-голяма легитимност. Той е първият човек в държавата и неговата дума трябва да се чува.

– По този повод ще ви помоля да коментирате едно изказване на вицепрезидента Илияна Йотова, в което тя заявява, че БСП няма да прости на ген. Радев, ако той направи нещо в ущърб на партията. Това звучи като откровена заплаха?

Вижте и

– Мисля, че президентът многократно е изразявал позицията си по тази тема.

– И няма да се поддаде на шантажи от типа: „Ние ви издигнахме, ако вие не ни слушате, става лошо за вас“? Това е много важен въпрос за всеки българин?

– Аз вече ви казах, че президентът ще има много активна позиция и е достатъчно силен, за да не се поддава на такива думи. Изказването на Илияна Йотова пред симпатизантите на БСП отразява страха, който част от хората в БСП са имали с издигането на човек, който не е от кръга на партията.

– А може би манталитетът на политиците от „старата школа“ е просто такъв?

– Е, това не бих искал да го коментирам. Но факт е, че всяка политическа формация обича да издига кандидатури от своите редици. Сега БСП смени модела и с днешна дата всички хора в тази партия са убедени, че издигането на ген. Радев е било правилно.

– Когато чухте, че ГЕРБ издига Цецка Цачева, помислихте ли си „победата ни е в кърпа вързана“?

– Няма да крия, че се зарадвах. Но не бях изненадан. Очаквах такъв ход от Борисов, защото той – съвсем естествено, като човек, който е на върха на държавата вече толкова време малко се е отдалечил от реалностите сред народа. Заради това отдалечаване той не разбра, че българският народ няма да търпи налагането на една партийна кандидатура като „най-добрата“. Хората просто си избраха друг човек. Но трябва да поздравим господин Борисов за оставката, това бе достоен ход.
Слави Василев е роден в София на 29 април 1984. Син е на бившия журналист, бизнесменът Васил Василев. Завършил е Бостънския университет, специалност международни отношения. Живял е в Париж повече от 15 години. Сега работи в семейната компания, която се занимава с инвестиции в сферата на недвижимите имоти. През последните месеци участваше в кампанията на ген. Радев и бе до него на масата за пресконференции в победната изборна нощ, а очакванията са той да е едно от младите лица в новия президентски екип.

 

източник: България днес

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре