0eefc2c3d496dceca160412a7932ba7aВ селекцията са включени френски филмови заглавия: „Последен урок”, „ Тихият залив”, ” Танцьорката”, „Сезан и Емил Зола”
Юбилейното 30-о издание на „Киномания стартира днес във Варна, а в програмата му са включени филми участвали в най-големите кино фестивали по света – Берлин, Кан, Венеция и други. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни произведения на световното кино от последните две години, които не са показвани в България. Варненската публика ще види най-новите български игрални филми “Слава” и “Пеещите обувки”.

За най-малките зрители са предвидени оригинални и увлекателни приключения от света на анимационното и игралното кино.Интересен музикален акцент в програмата са филми, които проследяват сложната биография и творчески път на невероятните музиканти Майлс Дейвис и Чет Бейкър, а изкушените от киното на Карлос Саура ще видят най-новата му творба „Хота: отвъд фламенкото”.

Разнообразна е и селекцията от нови френски филмови заглавия: „Последен урок”, „ Тихият залив”, ” Танцьорката”, „Сезан и Емил Зола”, „Сент Амур” и др. Почитателите на Кърк Дъглас ще отпразнуват 100-годишнината му с филм, в който ще си припомнят един класически хит от 50-те години на миналия век с негово участие под режисурата на легендарния Винсънт Минели. 40 години от смъртта на Андрей Тарковски ще бъдат отбелязани с прожекция на филма „Носталгия”