Предаването на БНТ 2 тръгва по следите на малко познатия етнос

Тази неделя (20-ти ноември) предаването „Пътувай с БНТ 2: ЕТНО“ разказва за един от най-малобройните и слабо познати етноси у нас – армъните. Наричат ги „белязаните номади“, защото са слагали кръст на челата на момичетата, за да ги предпазят от насилствено помохамеданчване. Днес армъните в България са не повече от 2000 души. Живеят предимно в района на Велинград, Ракитово, Дорково и Пещера и са успели да съхранят своя етнически колорит чрез езика и песните си.
Предаването на БНТ 2 Пловдив среща зрителите с ентусиасти от Ракитово, които издирват позабравени думи на майчиния си език и ги записват с надеждата, да издадат справочник, който да завещаят на поколенията.
В „Пътувай с БНТ 2: ЕТНО“ тази седмица участват групите за автентичен фолклор от Ракитово и Дорково – „Кънтиклу носту“ и „Фантъна“. Предаването ще отведе зрителите и на 1800 метра надморска височина в местността „Бакица“, където до 1935-та година е имало лятно армънско селище. Сега за историята на това място разказва паметният знак на български и армънски език.
Автор на поредното издание на предаването „Пътувай с БНТ 2: ЕТНО“ е журналистката Таня Матева, оператор е Антон Марчев.

Гледайте „Пътувай с БНТ 2: ЕТНО“ в неделя от 17:00 часа!