Рано сутринта на 14 ноември. Кучешки студ. Пътувам към поредния сутрешен блок. Таксиметровият шофьор, млад мъж на не повече от 30 години, ме поглежда и казва: „За генерал Радев гласувахте, нали? И аз! И баща ми, и майка ми, и брат ми! Всички! Крайно време беше мутрата да ни се разкара от главите! Представяте ли си -15 години от моя живот гледам тая муцуна – да ми се пъчи по телевизорите, да ми вика „Аз, аз, аз!”, той давал, той пускал, той спирал, той разрешавал, той забранявал! И все другите му виновни! Все той света вода ненапита! А бе, бай Х…, България не е само магистрали, София не е само метро! Ще ме плаши той мене, че щял да си даде оставката! Ха-ха! Все едно да плашиш куче с кренвирш! Айде пътувай! Знаете ли защо гласувах за генерал Радев?! Защото си искам държавата! Искам да живея нор-мал-но! Кой живее нормално в България?! Никой! Накъдето се обърнеш – мизерия! Даже богатите – и те не живеят като хората в тая джунгла. Защото може да си облечен в кралски дрехи, ама като си в джунглата, не си никакъв крал. В джунглата си една маймуна!”.

Велислава Дърева

Велислава Дърева

Какво да добавя след този брилянтен анализ?

На 13 ноември приключи ледената епоха на ББ. Това беше неизбежно. Българските граждани забиха мощен шут в самодоволната, самовлюбена мутра на едно супер-свръх его. ББ си беше въобразил, че притежава цялата власт. Изживяваше се като премиер, президент, главен прокурор, вътрешен и външен министър, шеф на парламента и на Конституционния съд и всичко, каквото ви дойде на ум. Само за патриарх не можа да му се уреди работата.

На 13 ноември рухна цялата тази величествена лъжа. Загубата на ГЕРБ е личен провал на ББ, на неговото самолюбие, на неговата самозаблуда, че народонаселението го боготвори, че народът е куче на къса каишка, което моге да рита с лъскавия си трандафор за развлечение. Когато се поглеждаше в огледалото, виждаше там самия Господ Бог. Въобразяваше си, че ще бъде вечен и неговата власт няма да има край. Изживяваше се като Тодор Живков. Казваше: „Аз ще управлявам 10 мандата!”. 10 мандата са 40 години! Вярваше си, че и магаре да посочи, и магаре ще изберат „тия тъпаци”. И катър става, що не, и овца, и всякакви гъски,патки, пуйки и мисирки – също. Изобщо – всякакви домашни животни и птици. Фермата на Оруел е доста населена.

Обаче номерът с магарето не мина. ГЕРБ извади всички вехти плашила (а-ха да изтръска от забравата картата с черепите), размаха ги пред безразличния поглед на народа, а когато изгреба до дъно кладенеца с „аргументите”, премина към бездарен римейк на „Многострадална Геновева”, барем една сълза да изтръгне от разхълцавената публика. Не би! Българите, вместо да се трогнат, вместо да избухнат в ридания, вместо да въртят опашленце, се оказаха черни неблагодарници и го възнаградиха с гръмовен наказателен вот. И нищо не помогна.

ББ подмени Цачева със себе си, направи правителството на ГЕРБ заложник на своя чудовищен егоцентризъм, на своя патологичен властови нагон, унизи държавата, превърна България във васал, в изтривалка на чужди интереси. Защото в името на своята егоистична власт ББ е готов да подмени със себе си не просто България, не само планетата Земя, а цялата вселена.

Той беше наказан. Заслужено. Ако нещо е заслужил със сигурност, това е гневът на народа. Гневът, който ББ предизвика. Лично. И си го получи. За негов шок и ужас. И за ужас на неговите министри и прочее подопечни, които гледаха в камерите с влажни погледи. Защото нямат време да заметат следите на всичките свои далавери, безобразия, грабежи и главно – национални предателства. И сега ББ плаши, вещае всемирен потоп, пророкува как земята ще се разцепи и небето ще се продъни, щото, видите ли, той не е на власт. Ах! Ах! Каква Шекспирова трагедия!

И ако някой днес замисля, планира, режисира и организира криза и хаос в държавата, това е пак ББ. За да докаже своята незаменимост, за да видят тия цървули, че без него ще загинат мърцина. Сега ББ се опитва да минимизира собствения си чутовен провал с всякакви клеясали ексцентрични идеи – Кръгла маса (гаче ли не са минали 26 години), Велико народно събрание (с неизвестна цел, ама лаф да става), 120 депутати и „нула лева” субсидия за партиите (за всеобщ популистки кеф). Няма да се учудя, ако утре ББ предложи референдум със следните опияняващи въпроси: „Да има ли парламент? А президент? А правителство?”, с надеждата да получи 99, 99% подкрепа.

Този спектакъл предстои. Репетициите вървят отдавна. ББ не забелязва, че с неговата ледена епоха е свършено. Страховитият тътен в недрата на народа изригна на президентските избори.

Ледът се спука, господа!
автор: Велислава Дърева