Пет български формации за автентичен  фолклор, известни в целия свят със своето архаично звукоизвличане, ще участват в концерта по повод рождения ден на музикалния стрийм „Фолклор“ на Радио Бинар.

Каналът  се стреми да популяризира чрез Интернет „класически“  фолклорни  образци  от цялата територия, населявана от етнически българи.  За  трета поредна година рожденият му ден е съчетан с традиционен есенен концерт в Първо студио на БНР.  На 20 ноември, неделя от 15.00 ч. почитателите на автентичното и неподправено звучене на народната музика ще имат възможност да чуят на живо групите от с. Бистрица, с. Брезница, град Хаджидимово, с. Сейдол, с. Абланица и приятели на музикалния канал  „Фолклор“ на БНР.

babi

“Бистришките баби” са най-ярките представители на архаичния шопски многоглас, приеман от специалистите като най-ранна форма за вокално общуване. Пеенето им, запазено още от предхристиянската епоха,  се определя като уникална полифония на три гласа и  не  може да бъде усвоено в музикално училище.

Австрийският музиколог Жералд Меснер, който  защитава докторска дисертация на тема: „Интерферационната диафония в село Бистрица” пише за тях: “Бистиршките бабите пеят в микрохармонична система, а ние, обикновените хора, ползваме макрохармоничната. Те пеят с 4-5 микротона в рамките на един тон и  абсолютно винаги започват точно. Те сякаш усещат тоновете с тялото си. Фалшив тон при тях никога няма”. През 2005 г. групата бе вписана  в списъка на  ЮНЕСКО като “Шедьоври на устното и нематериално културно наследство на човечеството”.

Смесената фолклорна група от село Брезница, община Гоце Делчев  също е запазила архаично двугласно пеене, както на мъжките, така и на женските състави. Тяхната традиционна песен също е с микротонална структура, различна от параметрите на западноевропейската музикална традиция. Мъжка фолклорна група “Комитите” от град Хаджидимово макар и наскоро обновена,  е състав с дългогодишна история, многобройни записи и изяви с характерното мъжко двугласно пеене.

%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5

На концерта смесената фолклорна група от село Абланица ще изпълни характерните за българомохамеданите едногласни песни, с които имат многобройни участия в чужбина.

В категорията “Приятели на канал „Фолкор” ще вземат участие и прекрасните певици на трио “Евридика” –  лауреат от национални и  международни конкурси с девет първи награди и номинация за ГРАН ПРИ.

Концертът с уникалните български певци започва в 15 часа на 20 ноември, неделя  в Първо студио на Българско национално радио. Входът е  свободен. Всеки ден обаче може да слушате  музикалният канал  на Радио Бинар  от всяка точка на света с неговите над 4 хил. музикални единици.  В него на ротационен принцип  се представят песни от всички региони на България –  фолклорните области „Странджа“, „Шоплука“, „Тракия“, „Добруджа“, „Вардарска Македония“, „Родопи“.

Стриймът  позволява да се популяризират както стари така и нови музикално-фолклорни прояви, за да се запазят и съхранят в бъдещето. Чрез него Интернет радиото на БНР – Бинар  създава място за среща на младото поколение с корените – без ограниченията на време и пространство, без етнически и културни пристрастия.

И както смята авторът  на стрийма Александър Заралиев: „Срещата със силата на фолклорния глас, орнаментиката в мелодията, багрите и шевиците в носиите, представите и вярванията за света на старите българи и балканци може само да обогати нас – техните потомци, както и всички други хора по земята“.