Сега четете
Заподозряха Китай в шпионаж през смартфоните

Заподозряха Китай в шпионаж през смартфоните

e5e22660e9944757bd600f8ce4cd27a7Произведените в Китай смартфони може да имат секретна програма, която всеки 72 часа да пренасочва към китайски сървър изпратените от тях съобщения, пише във вторник електронната версия на вестник „Ню Йорк таймс”.

„Експертите по сигурността наскоро откриха в някои смартфони с операционна система „Андроид” (Android) програма, която проследява местоположението на използващия телефона, с кого говори той и какво пише в текстовите съобщения”, се твърди в статията. Вестникът цитира американски официални лица, според които засега не е ясно дали това е тайно събиране на данни за целите на персонализираната реклама или китайските власти се опитват по този начин да събират разузнавателна информация.

Според американската компания, работеща в областта на сигурността „Криптовайър”( Kryptowire), която е открила „задния вход” за източване на информацията от смарфона, тази програма „предава пълното съдържание на текстовите послания, списъците с телефонните номера, данни за времето на разговора, данни за местоположението и друга информация към китайски сървър”, съобщава„Ню Йорк таймс”.

Според вицепрезидента на „Криптовайър” Том Каригианис, на клиентите, които са си купили такива телефони не е съобщено за наличието на тази програма.
„Този епизод служи за нагледна демонстрация на това как компаниите могат да поставят под заплаха правото на личен живот с помощта на технологичната верига”, отбелязва вестникът.

Вижте и

източник: БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре