avv_1138България днес избра новия си президент. Генерал Румен Радев спечели балотажа срещу Цецка Цачева със сериозна разлика.

Румен Радев и Илиана Йотова спечелиха 58.1%, далеч по-назад остават Цецка Цачева и Пламен Манушев с 35.3%.

Не подкрепям никого са гласували 6.6.%.

Екзитполът на “Галъп” показва 58.5% от гласовете за Румен Радев, 35.7% за Цецка Цачева и 5.8% от гласовете са с “не подкрепям никого”.

Така в следващите 5 години държавен глава ще бъде Румен Радев с вицепрезидент Илиана Йотова.

Припомняме, настоящият президент Росен Плевнелиев спечели изборите с 52.58% от гласовете, или с 1 698 136 гласа.

Генерал Румен Радев е роден на 18 юни 1963 година в Димитровград.

През 1982 г. завършва математическа гимназия в Хасково, след това през 1987 г. и Висшето народно военновъздушно училище “Георги Бенковски” – Долна Митрополия.

През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс “Максуел”, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – “Г. С. Раковски”.

Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва Военновъздушен колеж “Максуел”, САЩ – магистър “Стратегически проучвания”.

На 10 август президентът Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването на генерал Радев от поста му, след като самият Радев подаде оставката си на 1 август, за да влезе в политическата надпревара. Това е втората оставка в актива на Радев, след като на 1 октомври миналата година я подаде, но след часове по-късно, след разговор с премиера Бойко Борисов я оттегли.

Оставката му бе мотивирана като несъгласие с намерението чужди самолети да поемат охраната на небето ни.

Когато на 1 август тази година за втори път подаде оставка Румен Радев бе вече спряган като кандидатът на БСП за президент.