Сега четете
Днес почитаме велик християнин

Днес почитаме велик християнин

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г.
Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г.

Йоан Златоуст е една от най-значимите личности в историята на Православната църква, един от тримата „светители“ – „вселенски учители“, наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Забележителен проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. От западните църковни писатели с него може да се сравни само блаж. Августин. Най-известна е «Св. Божествена Литургия на св. Иоан Златоуст», която се извършва през цялата година, освен в дните, през които е предвидено да се извършва св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия.

Легендата за него разказва, че той бил велик християнин, живял през 4-ти и малко от началото на 5-ти век. Роден е в Антиохия Сирийска в гръко-сирийско знатно семейство. Баща му Секунд бил военачалник, а майката му Антуса изповядвала християнската вяра. Йоан учи при софиста Либаний и философа Андрагафий в родния си град, а по-късно в Атина красноречие и философия. Първоначално започнал да работи като адвокат, но после се посветил изцяло на вярата в Иисус Христос.
Покръстен е в 369 г. и става аскет. През 381 г. е в сан дякон, в 386 г. в сан презвитер. От тогава славата му расте и е наречен „Златоуст“ заради неговото красноречие. В последствие той прекарва 4 години в пустинята, в пълна изолация от света, изучавайки Христовата вяра.

През 397 г. Йоан Златоуст е избран за патриарх на Константинопол. Той обаче се отличавал от досегашните глави на Църквата в Цариград. Не толерирал пиршествата в духовните среди и помагал на бедните повече, отколкото на богатите. Това не се харесало на населението, което искало да се радва на светски живот. Така Йоан Златоуст бил свален от власт и изпратен на заточение, но по пътя умира, изричайки вечните думи „Слава Богу за всичко“.

Литературното наследство на Й. Златоуст – трактати, писма (около 240) и проповеди – е колосално. Съхранили са се повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Те се компилират и цитират от негово време досега от огромно число по-късни автори. Преведен е на почти всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза в печат в Париж през 1718 – 1738 г. в 13 тома. Едно от най-значителните му творения са тълкуванията му върху посланията на св. ап. Павел (34 беседи).

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Мощите на великия християнин се пазят в църквата „Свети Георги“, намираща се в днешен Истанбул, Турция.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре