В това е убеден Боян Чуков – български експерт по международни отношения и борбата с тероризма. Журналист, бивш дипломат. Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството на тройната коалиция.

22341_660_370

– Г-н Чуков, резултатите от изборите за президент на САЩ шокираха света и обещават много неопределеност в бъдещ план, как ще коментирате това което се случи зад океана?

– Може да прозвучи в декламативно-патетичен стил, но „партията на мира“ победи „партията на войната“ (неоконите) в САЩ. Победи здравият разум на обикновения американец. Победи интуицията за самосъхранение на американския народ.

Победата на Доналд Тръмп има и друго измерение. Американската държава бе попаднала в плен и служеше като инструмент на транснационалните корпорации, на глобализацията, на наднационалните елити.

Американският народ на 8 ноември си върна своята държава. Кой е шокиран от избора на Доналд Тръмп? Франсоа Оланд и Ангела Меркел, или Николай Ненчев заедно с Даниел Митов? Глобалните медии се опитват да създадат впечатление, че „светът е шокиран“.

Народите по света не са шокирани. Шокиран е само този транснационален елит, който е подбран, кадруван и свързан с обслужването на своите попечители от „партията на войната“ в САЩ. Защото с идването на власт на Доналд Тръмп в Белия дом всички тези марионетки на американските неокони постепенно ще трябва да си ходят. Ще бъдат след време пометени от своите народи.

Виктор Орбан, Милош Земан, Си Дзинпин, Нарендра Моди, Абдел Фатах ал Сиси, Владимир Путин, Наваз Шариф, Хасан Рухани, Реджеп Ердоган и десетки други въобще не са шокирани от победата на Доналд Тръмп. Още първия ден след изборите повечето от тях го поздравиха.

Ако съберем населението от държавите на изброените по-горе лидери, няма да е много трудно да стигнем до извода, че огромно число жители по света приветстват избора на американския суверен, на американския народ. Това, че Франсоа Оланд се бе вцепенил на 9 ноември и не можа да честити вероятно победата на Доналд Тръмп, само потвърждава казаното по-горе. Е, народите по света не се вълнуват особено от душевното състояние на Франсоа Оланд. Като гледам сондажите във Франция и рейтинга на френския президент, май и френският народ е солидарен с останалите народи по света.

Американският народ със своя вот на 8 ноември разгони термоядрените облаци, които бяха надвиснали над света. За което трябва всички да сме му много благодарни.

– Американската кампания беше до толкова изпъстрена със скандали около изказванията на новоизбрания президент, че никой в момента не е сигурен какви насоки ще следва – в частност във външната политика, което повече засяга нас. Какви са рисковете за баланса на силите в световен план с избирането на Доналд Тръмп?

– Да. Доналд Тръмп удържа победа, въпреки че против него бяха приложени всички мръсни методи на предизборната борба, които бяха в разпореждане на управляващия естаблишмънт в САЩ и мощната вашингтонска бюрокрация.

Доналд Тръмп бе заливан с медийна помия от цялата западна либерална преса, която с ужас наблюдаваше предизборната кампания на републиканския кандидат. И правеше всичко възможно и непозволено, за да го спъне по пътя към Овалния кабинет. В САЩ се избира не само президентът на Америка. Избира се и лидерът на целия западен свят.

Погледнете колко е объркан Европейският съюз. Очевидно е, че скоро няма да излезе от вцепенението, в което е изпаднал. Най-голям стрес изпитват управляващите елити в източноевропейските страни. Те много добре осъзнават, че са на власт в своите страни, защото зад тях стои „партията на войната“ във Вашингтон, от която са част Хилъри Клинтън, Виктория Нюланд и др.

Поставените управленски кукли ще започнат да слизат една по една от историческата сцена.

Но вижда се, че европейският елит ще започне и да се нагажда към новите реалности. Тези, които ругаеха довчера Доналд Тръмп, днес започват да му се усмихват и намигат. През следващите месеци ще наблюдаваме лицемерието и на нашите управляващи, които са свързани с пъпна връв с демократите, които паднаха от власт в САЩ.

Да не забравяме, че ЕС не е самостоятелна организация. Тя е линейна функция на американската политика. Основните спорни моменти, които ще бъдат поставени на дневен ред в преговорите САЩ-ЕС, ще засягат и НАТО. Доналд Тръмп бе пределно ясен. Той се готви да финансира нуждите на американския народ, който го избра. А повечето от задачите на НАТО и различните „умиротворителни мисии“ и военни операции на алианса в Близкия изток ще се наложи да си заплащат европейците.

– Звучи тревожно…

– Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ ще предизвика вълна от стабилност и увереност на процеса на етатизация на европейските държави. Ако Доналд Тръмп и Владимир Путин намерят общ език, антируските настроения много бързо ще затихнат на Стария континент. Има достатъчно предпоставки да считаме, че това ще стане.

Ще стихне антируската истерика в Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България. Просто балтийско-черноморската буферна зона ще загуби предишното си значение. Новата американска администрация едва ли ще търпи в Източна Европа такива като нашия президент Росен Плевнелиев, които провокират конфликти с Русия, а след това тичат да се скрият под полата на Виктория Нюланд.

Няма съмнение. Изборната победа на Доналд Тръмп ще промени света.

Но трябва да се има предвид, че описаният процес няма да протече бързо. Очевидно бе, че не всичко зависеше досега от Барак Обама. Не бива илюзорно да считаме, че Доналд Тръмп като президент ще бъде всесилен. Няма как да преобърне мигновено американската външна политика. Няма как да зареже всички американски съюзници. Той трябва да работи с Конгреса и своята администрация. Да води трудна битка с ястребите в САЩ. Най-важното е, че ще бъдем свидетели на една нова позитивна тенденция в руско-американските отношения, която ще се отрази положително в целия свят.

– В Москва приветстваха радушно избирането на новия президент на САЩ. Дали в Кремъл очакват наистина да спази обещанията си да оттегли страната си от НАТО и безусловната подкрепа за Европа въобще?

– Едва ли в Москва очакват незабавно настъпване на еуфория в руско-американските отношения. До този момент САЩ са показали на целия свят, че не спазват никакви обещания. Но това дали някой спазва или не спазва предварително поети обещания е въпрос преди всичко на баланс на силите в света.

Русия стана съизмерима със САЩ във военно-политически план.

Китай надмина по икономическа мощ Америка.

Политиката е преди всичко въпрос на военни, икономически, политически, културни и други ресурси. Доналд Тръмп е реалист. Идва от реалния свят. Естествено че ще води политика, която е съобразена с реалностите в света. Едва ли ще иска да фалира за шести път, но този път като президент на САЩ и за сметка на собствената си страна. Европа не е субект в геополитически план. Тя е само обект.

Така че реално американците няма как да подкрепят безусловно Европа. Това е нонсенс. Най-важното е, че има реален шанс за промяна в руско-американските отношения, който може да бъде позитивен стимул за вземане на съдбоносни решения.

– В неделя България също избира президент на втори тур, смятате ли че изненадващите резултати зад океана ще повлияят на вота и на българския политически пейзаж въобще?

– Поради това, че Америка е най-мощната страна в света, бивш глобален хегемон, всяко по-голямо събитие в САЩ има своята проекция по света. България не прави изключение в това отношение. Естествено че изборната победа на Доналд Тръмп ще се отрази в България.

Сегашният политически елит у нас – и ляв, и десен, основно генетично е свързан с демократите в САЩ. Това е причината у нас голяма част от медиите месеци наред да създават усещане, че победата на Хилъри Клинтън й е в кърпа вързана.

Много релефен пример за връзката на сегашния български управляващ елит с демократите е Даниел Митов. Той е „пиленце“, излюпено от Националния демократически институт (НДИ) на САЩ. Даниел Митов провежда политиката на „партията на войната“ в САЩ.

Около г-н Румен Радев се завъртяха много интриги. На кого е човек? На Кремъл или на янките? Внимателният анализ на неговите външнополитически послания показва, че той се доближава плътно до външнополитическите позиции на Доналд Тръмп. Това е естествено.

– Кои ще са вътрешните факторите в подобна схема?

– Ключов външнополитически съветник на новия американски президент е генерал Майкъл Флин, бивш ръководител на американското военно разузнаване. Майкъл Флинтбе забелязан преди време да вечеря на една маса с Владимир Путин по време на прием в Москва.

Не е много сложно да се досети човек, че дискретно между екипа на Доналд Тръмп и руската страна се води диалог. Друга ключова фигура в екипа на американския президент е бившият шеф на американските военновъздушни сили генерал Майкъл Уини. За единия се говори, че ще оглави ЦРУ, а другия се спряга за Пентагона. Има вариант генерал Майкъл Флин да стане ръководител на американския Съвет за национална сигурност.

Не ви ли прави впечатление, че всички положителни американски референции за г-н Румен Радев са по линия на американските ВВС? „Като изключително лоялен към страната си, посветен на каузата да подобри състоянието на българските въоръжени сили, честен и открит човек, Румен Радев е идеалният кандидат за поста на президент на Република България-“ Това пише в своя позиция бившият военен аташе на САЩ у нас полковник Дейвид Уилмот.

Познавам лично полковник Дейвид Уилмот и съм имал с него срещи по повод на служебните ми задължения в МС. Изключително подготвен професионалист, искрен и коректен партньор. Нали се досещате. Ако куп интелигентни хора дават положителни оценки за г-н Румен Радев, значи няма съмнение, че той е достоен и ценен човек.

В България на втория тур ще се сблъскат две вълни. Едната, подкрепяна от загубилата изборите в САЩ „партия на войната“. И другата, която метафорично можем да наречем „партия на мира“, която спечели в САЩ и която води вече позитивен диалог с Русия. Остава да изберем. Не се съмнявам, че българският народ е точно толкова разумен и интелигентен като американския. Не се съмнявам, че ние, българите, все още имаме инстинкт за самосъхранение.

– Масовите коментари за победата на Доналд Тръмп са, че става въпрос за победа на популистките – против утвърдените западни системи – кандидати и движения. Видяхме го във Великобритания с Брекзит, видяхме го в САЩ, съществува реален риск да го видим догодина във Франция, където Марин льо Пен има сериозни шансове да стане президент. Това ли е тенденцията, която ни очаква? И какво да очакваме всъщност – в краткосрочен и по-дългосрочен план, в световен мащаб?

– В момента, включително у нас, се разпространяват опорните точки на загубилата страна в американските избори за президент. Вижте как вият след победата на Доналд Тръмп множество глобални западни медии, които подкрепяха Хилъри Клинтън.

Същото беше и след Брекзит. Не вярвам, че някой може и за миг да допусне, че британците са глупави хора и не знаят какво правят, като гласуват.

Бих искал да ви обърна внимание на нелогичното поведение на шефа на ФБР г-н Коми непосредствено преди изборите. Той лично поднови разследването срещу Хилъри Клинтън. После 48 часа преди изборите го закри. Обвиниха г-н Коми в това, че е агент на Владимир Путин. Шизофренично.

В същия момент информационните агенции разпространиха новината , че германското правителство разглежда сценарий, в който победител на изборите в САЩ е Доналд Тръмп. Поне така съобщи „Ди Цайт“. После се случиха още някои неясни събития. При продължаващо броене на вота шефът на избирателния щаб на Хилъри Клинтън предложи на своите сътрудници да си ходят у дома. Самата Хилъри Клинтън не се яви пред медиите по време на публикуването на междинните резултати. Очакваше се, че тя ще обжалва резултатите. Но не последваха никакви действия в тази насока.

– Неочаквано за нейните избиратели…

– Хилъри Клинтън се яви на следващия ден и каза, че всичко е направила за величието на Америка и че се надява Доналд Тръмп да бъде добър президент. В Ню Йорк се очакваше митинг на недоволни от резултатите от изборите. Вместо няколко хиляди на митинга пристигнаха няколко стотици.

Очевидно е, че в периода от 28 ноември до 3 ноември бе спряно движението на Хилъри Клинтън към победния финиш. След което Доналд Тръмп победи.

Без да изпадам в някаква конспирология, считам, че в неделя въпреки способностите и административните възможности на Цветан Цветанов победителят в президентската надпревара в България е известен. Той ще победи убедително! Защото вече не става въпрос за битка между ГЕРБ и БСП.

И от нас зависи дали ще останем в миналото или ще прекрачим в бъдещето. Нека не се налага да ни подритват в правилната посока от две страни, защото понякога много боли.

 източник: в. Труд