Пространството около Западната порта на Сердика ще бъде първият археологически парк на София. Той ще е готов през април догодина, съобщи столичният кмет.
Пространството на Западната порта като археологически парк ще бъде първият такъв обект в София. Той не само ще показва културно-историческото наследство на града, но ще бъде и място за отдих и за разходка. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на реставрационните дейности на Западната порта на Сердика, предаде “Фокус”.

5e_29escg

Проектът, който в момента се изпълнява, трябва да приключи през месец април следващата година. Финансирането е около 1,5 млн. лева по проект от Норвежкия механизъм, управляван от Министерството на културата, обясни кметът. Тя припомни, че през последните 4 години общината финансира със свои средства проучванията на този обект.  “Те приключиха и има разкрити доста интересни археологически обекти от Западната порта, от стената, останки от улица, прекрасна мозайка“, посочи Йорданка Фандъкова.

По думите й част от целия проект е укрепването на ул. “Гьорг Вашингтон”, което вече е приключило. “Това ще бъде може би и първият парк в София, който ще има работно време, тъй като има ценни археологически обекти. Ще се стопанисва от Музея за история на София, ще се отваря сутрин и вечер ще се затваря”, обясни кметът. Ще има места за пейки, алеи, растителност. Тук могат да бъдат водени и ученици, за да провеждат часове, поясни тя.

Проектът се изпълнява в срок и в график. Надяваме се следващата пролет да имаме прекрасен парк, който ще помогне културно-историческото наследство да бъде достъпно за всички, както за жителите, така и за гостите на София, каза още столичният кмет.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов отбеляза, че проектът съчетава философията за обединяване на различни ценности – от една страна природата, от друга – културата. Всички заедно да оценяваме това, което вековете са ни оставили като наследство. “Обектът е важен, защото тук край градските стени са минавали всички важни пътници, търговци. Това е бил така наречения „виа диагоналис“ в един от неговите участъци- Западната порта на града, гледаща към централните части на Римската империя“, допълни Чобанов.

Той посочи, че има масивни крепостни стени, но това,  което се вижда най-добре е от времето на Юстиниан Велики, който е изградил тези стени и е разширил старата крепостна система.  А по улица „Вашингтон“ имаме 30-метрова базиликална сграда. “Ще спорим с колегите какво е нейното предназначение. Почти сигурно става въпрос за представителна базилика, вероятно построена по времето на император Константин Велики“, допълни зам.-кметът. По думите му, за този император един от известните римски автори пише, че често е казвал: „Сердика е моят Рим“.

 

източник: dir.bg