Това сочи проучване на OpenSignal. Изследването е насочено към състоянието на 4G LTE технологията в глобален мащаб и от него става ясно, че България се нарежда сред първите страни с най-бързи мобилни мрежи. Проучването обхваща 3 месеца между юли и септември и е съставено на базата на 17 милиарда измервания, които са получени от 500 000 потребители на едноименното приложение от 78 страни, предава Mobile Bulgaria.

България е на престижното шесто място в глобален мащаб по отношение на постиганата скорост със средно измерване 34,26 Mbps, а пред нас са само Сингапур (45,86 Mbps), Южна Корея (45,77 Mbps), Унгария (40,61 Mbps), Румъния (35,61 Mbps) и Нова Зеландия (34,95 Mbps). Нареждаме се и на трето място в Европа.

Постижението е много добро като имаме предвид, че основните мобилни оператори предложиха 4G услуги едва в рамките на последната година. От OpenSignal посочват, че скоростта на дадена 4G мрежа зависи от много фактори – наличен спектър, ползване на нови технологии като LTE-Advanced, натоварване на мрежите и т.н.

Южна Корея е на първо място при наличността на 4G услуги с 95,7%, което означава, че мобилните потребители в страната имат достъп до високи скорости почти навсякъде. Втората позиция е за Япония с 92,03%, а на третата е първата европейска страна – Литва с 84,73%. Следват Хонконг и Холандия съответно с 84,52% и 84,10%.

В интерес на истината България e преди страни като Гърция, Румъния, Англия, Германия, Турция, Русия, Франция, Ирландия, Италия и Полша в класацията по достъпност на 4G услугите.

източник: it.dir.bg