epa05626118 (FILE) A file picture dated 12 July 2008 shows Canadian poet-songwriter Leonard Cohen greeting the audience at the start of his concert in the Westergasfabriek in Amsterdam, Netherlands. Leonard Cohen has died aged 82 on 10 November 2016. EPA/MARCEL ANTONISSE *** Local Caption *** 01411908

Легендарният певец и композитор почина на 82-годишна възраст. Кончината му породи емоционални реакции сред политици, музиканти и актьори.

С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на поета, композитора и твореца Ленард Коен, написа неговият агент във Фейсбук, предадоха световните агенции и БТА.

Загубихме един от най-уважаваните и плодотворни визионери в света на музиката, се казва в изявлението. Коен живееше Лос Анджелис и по-късно днес ще има мемориална служба там.

Визионерът, който предсказа с текстовете си бъдещето и написа, че “нещата ще се разпилеят във всички посоки и няма да остане нищо, което да може да се измери”, който предсказа че “старият код на Запада ще бъде строшен”, че “вашият личен живот ще бъде взривен”, “че ще има призраци и огньове по пътя – а белият човек ще танцува” – вече не е сред нас.

Роден на 21 септември 1934 г. в семейството на заможни евреи в Монреал, Коен композира едни от песните, превърнали се в най-омагьосващите химни на последните десетилетия. Няколко поколения пееха и танцуваха на музиката на най-известните му композиции – “Suzanne” или “So long Marianne”.

Първият албум на Коен включва именно тези две песни и излиза през 1967 г. Две години по-късно излиза вторият му албум, повлиян от кънтрито. В него е включено едно от най-успешните му парчета “Bird on The Wire”. Много известни изпълнители като Джо Кокър и Джони Кеш направиха нейни кавъри.

Музиката на Ленард Което беше несравнима, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо по повод кончината на Коен.

Всички знамена в Монреал днес са свалени наполовина заради кончината на Коен, обяви кметът на града Денис Кодер и изрази съжаление, че светът губи един музикален титан.

Светът на музиката оплаква загубата на барда, когото сравняват по влияние, а някои дори смятат за по-велик, от Боб Дилън. Иронично, много от текстовете, които Коен остави, са подходящи за моментите на траур и различни звезди направиха аналогия с някои от най-запомнящите се негови стихове, като добавиха и свои думи.

Актьорът Ръсел Кроу написа в Twitter: “Любими Ленард Коен, благодаря за тихите нощи, за размислите, за перспективата, за ироничната усмивка и за истината…

Певицата Бет Мидлър написа в Туитър, че си е отишъл още един магически глас. Джъстин Тимбърлейк нарече Коен несравнима душа.

Коен беше един от най-влиятелните творци в музиката, появили се през 60-те години на миналия век, редом с нобеловия лауреат за литература Боб Дилън и канадския музикант Джони Мичъл.

Преди да започне активна музикална кариера Коен е живял на гръцкия остров Идра, където е публикувал стихосбирка и два романа. Той се премества в Ню Йорк през 1966 г., за да се отдаде на музиката.

През 1995 г. прекратява музикалната си кариера и става будистки монах. Приема името Джикан, което означава тишина.

Следващите шест години не издава албуми.

През 2005 г. се оказва, че негов дългогодишен мениджър го е обрал с 5 милиона долара, които откраднал от пенсионния му фонд. Тогава Коен се връща в музиката и прави епично турне от 2008 г. до 2013 г., по време на което изпълнява 387 песни.

На 21 септември Коен издаде нов албум, озаглавен “You Want it Darker”. В него той задава въпроси за човешката природа и за всемогъщия бог. Албумът е пропит и от мисълта за смъртта.

Един велик бард и един велик актьор! Двама титани! Насладете се:

https://youtu.be/IEVow6kr5nI?list=PL22135BF03C47D7CC