Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна на двудневно посещение в Антарктида, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Той ще се запознае с въздействието на климатичните промени върху ледения континент. Кери направи измененията на климата важна тема във външната политика на страната по време на мандата си.

Кери стана най-високопоставеният американски служител, посещавал Антарктида. Той пристигна от Нова Зеландия с военно-транспортен самолет с около ден забавяне заради лошо време.  Държавният секретар, който е опитен пилот, прекара голяма част от полета в пилотската кабина, разговаряйки с пилотите.

След близо петчасово пътуване групата пристигна в станция “Макмърдо”, която е център на американските изследователски дейности. Кери не направи публични изявления в началния етап от пътуването.

Предният ден той поздрави новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. При посещението си в Антарктида Кери ще бъде запознат от учени с въздействието на климатичните промени върху континента.

Утре той планира да се върне в Нова Зеландия за разговори с министър-председателя Джон Кий. Следващата седмица възнамерява да пътува до Близкия изток, а после да замине за Мароко, където да изнесе важна реч пред международна конференция за климата.