Сега четете
Тръмп води (обновена)

Тръмп води (обновена)

60147-w470
Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп води с 244 електорални гласа пред Хилъри Клинтън, която събира до момента 215 гласа.
За поредния обрат в предварителните данни съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Малко по-рано Ей Би Си бе съобщила, че Хилъри Клинтън води в резултатите от  36 щата.

Доналд Тръмп постигна снощи жизненоважни победи на президентските избори над Хилари Клинтън във Флорида, Охайо и Северна Каролина, демонстрирайки впечатляваща сила в три от най-оспорваните колебаещи се щати в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Малко по-късно АП добави, че Доналд Тръмп побеждава в Юта и Джорджия. С тези щати и Айова електоралните гласове за него нараснаха от 223 на 238.

Тръмп печели в Айова (6 гласа) – един от важните колебаещи се щати. Още три гласа получи той, след като очаквано победи в Монтана.

Клинтън спечели в Калифорния, Вирджиния и Колорадо. Нейният предизборен щаб очакваше лесни победи там, но те все пак се оказаха от голямо значение в момент, когато опонентът й от Републиканската партия пожъна успехи в други щати.

По-късно стана известен нейният успех в щата Невада, който й носи 6 електорални гласа. С тях активът й се вдига от 209 на 215 електори.

Още не е ясен изходът в няколко ключови щата, така че засега никой от двамата кандидати не успява да постигне необходимите за влизане в Белия дом 270 гласа в избирателната колегия.

Доналд Тръмп води и в т. нар. народен вот – този на американците, които избират членове на колегията. Изборите са непреки според сложната система, възприета в САЩ.

За републиканеца милиардер са гласували 53 313 506 души, а за Клинтън – 52 204 084, според данните, обявени от Си Ен Ен към 7.45 ч българско време.

Обама: Слънцето пак ще изгрее

Вижте и

Слънцето ще изгрее независимо какъв ще е резултатът от сегашните избори в САЩ. Това заяви президентът Барак Обама, обръщайки се към своите сънародници, предадоха ТАСС и БТА.

„Каквото и да стане, сутринта слънцето ще изгрее и Америка ще продължава да е най-великата страна на Земята“, написа президентът в Туитър.

Обама призова гражданите на САЩ да укрепват националното единство след ожесточената избирателна кампания. Президентът демократът взе енергично участие в кампанията на Хилъри Клинтън.

САЩ „винаги са черпели сила“ от подобни остри дебати и тъкмо това прави Америка специална, заяви той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре