Има някаква ирония, може би горчива, във факта, че зад двете най-известни марки спортни обувки в света стоят двама родни братя, започнали бизнеса си заедно и след това скарали се завинаги. Ади и Руди Даслер са основателите на марките Adidas и Puma. Историята им е повторение на динамичната и пълна с обрати съдба на Европа през ХХ век, която предрешила и посоките на техния бизнес.

Ползвали пералното помещение в родната си къща за цех, в който произвеждали ортопедични обувки и пантофи от материали, останали от войната.

През 1920 г. в градчето Херцогенаурах в Бавария братята Адолф и Рудолф Даслер започват да произвеждат обувки с надеждата така да изхранват семействата си в тежките следвоенни години. Цялото производство било съсредоточено в дома им, като ползвали пералното помещение в родната си къща за цех, в който произвеждали ортопедични обувки и пантофи от материали, останали от войната.

През 1924 г. производството започнало да нараства и се преместило в истинска фабрика за обувки, наречена Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Във фабриката работели 12 човека, които произвеждали 50 чифта обувки на ден. Двамата братя били идеален търговски тандем – Ади бил пълен с идеи, Руди бил ненадминат в търговията. През 1925 г. именно Адолф Даслер измислил първите в света спортни обувки с бутони отдолу. Скоро те станали основният артикул, произвеждан от фабриката.

За славата на обувките Adidas особено допринесли олимпиадите. Още през 1928 г. няколко спортисти се състезавали с „бутонки“, през 1932 г. те станали повече, а през 1936 г. лично Ади Даслер отишъл в Олимпийското село в Берлин и убедил легендарния Джеси Оуенс да се състезава с обувки Adidas. Това било първото в света спонсорство на цветнокож спортист. Adidas били и първата компания, която се сетила, че може да поставя рекламите си директно на стадионите и спортните съоръжения.

Adidas били първата компания, която се сетила, че може да поставя рекламите си директно на стадионите и спортните съоръжения.

През 1939 г. започнала войната. Като членове на нацистката партия двамата братя Даслер били мобилизирани. Фабриките западнали, а непосредствено след края на войната Рудолф бил изпратен в лагер. Адолф възстановил производството на обувки и изнасял в САЩ, но така и не помогнал на брат си да излезе от лагера по-бързо. Дали заради това или за друго, но, когато бащата на Ади и Руди умрял през 1948 г., те се разделили завинаги и не си проговорили до края на живота си. Адолф застанал начело на марката Adidas, която кръстил на себе си, а Руди основал Puma. Двете фирми били смъртни врагове – символично централите им се помещавали от двете страни на реката в Херцогенаурах.

Така в семейство Даслер започнало съревнование, което продължава и до днес. Всеки от братята се опитвал да надмине другия по изобретателност и успехи. Клиентите впрочем само печелели от това.

През 1976 г. на олимпиадата в Монреал в екипи на Adidas са били спечелени 75 златни, 86 сребърни и 88 бронзови медала – този рекорд не е подобрен и до днес.

През 1953 г. Adidas започнали да произвеждат и стоки, различни от обувки – първоначално спортни чанти, след това и дрехи. Славата на марката била толкова голяма, че през 1976 г. на олимпиадата в Монреал в екипи на Adidas са били спечелени 75 златни, 86 сребърни и 88 бронзови медала – този рекорд не е подобрен и до днес.

Руди също разчитал много на представяне на спортистите с обувки Puma на олимпиадите, като фокусът на марката бил върху леката атлетика. През 1968 г. Puma за първи път в света представили обувки, които се закопчавали със залепване, а не с връзки. По-късно те патентовали и първата в света технология за изработване на подметки на спортни обувки, наречена Cell.

През 1968 г. Puma за първи път в света представили обувки, които се закопчавали със залепване, а не с връзки.

След смъртта на братята Даслер двете марки започват да западат. Историята и на Adidas, и на Puma е белязана от период на упадък, който, за щастие, е преодолян преди около четвърт век. Днес за Adidas работи Стела Макартни, а за Puma – Риана. Отново в конкуренция, този път две жени се състезават за вниманието на купувачите.

Дали заради обръщането на модата към спортния стил или просто защото наистина е много удобно, но в последните години просто няма момиче, което да не пазарува от тези две марки. В крайна сметка последните модни тенденции потвърждават, че красивите модели Adidas или Puma могат спокойно да се комбинират с всички други дрехи в гардероба ни. И със сигурност са по-удобни. А и с по-интересна история.

 

С Adidas са побеждавали  Мохамед Али, Джо Фрейзър, Щефи Граф и Стефан Едберг, боб бимон и Gunde Svan, Лев Яшин и Валери Борзов, Мишел Платини и Еузебио, Зинедин Зидан и Дейвид Бекъм, Марат Сафин и Вера Звонарьова, Лионел Меси и много други спортисти.Много от тези хора, подписа договор с компанията.

По материали на:

http://www.momichetataotgrada.com/
http://historybrands.jimdo.com