Сега четете
Не коментирайте тези теми на работното място в Англия

Не коментирайте тези теми на работното място в Англия

361-160569-1_wideЕто кои теми никога не трябва да подхващате, когато сте на работа в британския офис, заедно  с вашите колеги. Тези изисквания важат и за българите, които не работят в офис, а на строеж, в магазин, в предприятие.

Когато разучите тези теми табу, много лесно ще разберете защо любимата тема на британците е за времето.

Политически теми

За разлика от нас българите, които разбираме от политика и от спорт, жителите на Обединеното кралство не се вълнуват толкова много от тази тема.

В британския офис се прави разграничение между служебните задължения и личните пристрастия. Политиката е вид лично пристрастие. Тази тема не се обсъжда нито около предстоящи избори, нито след тях.

Религия и раса

Великобритания е една от най-либералните страни по света по отношение на религията. Тя допуска безпроблемно хора от всякакви националности да намират място за изява на Острова.

Темите за религията и расата (цвета на кожата) не се засягат.

Пари

Ако в България всеки се интересува каква заплата получават неговите колеги или какви премии са им били дадени, а след това се получават конфликти и скандали с работодателите или началниците, то в британския офис никой не коментира този въпрос.

Освен, че не трябва да обсъждате вашата заплата, така не трябва да се интересувате от възнаграждението на вашите колеги или мениджъри. Освен това, никога не трябва да питате колко струва жилището на вашите колеги, цената на ипотеката, цената на лекия им автомобил и други финансови подробности.

Интимни отношения, любовен живот или вашата интимна ориентация

Великобритания е либерална страна дори към хората, които имат партньори от своя пол. Да не забравяме сър Елтън Джон – един доказан изпълнител и музикант или Фреди Меркюри.

Има фирми във Великобритания, в които са забранени лични интимни контакти между служителите, а когато понякога се случи така, че се зародят чувства и емоции, които прераснат в брак, единият от семейството трябва да напусне своята работа.

Ние в България имаме една приказка – където човек си вади хляба да не си вади други работи.

Смисълът на тази тема табу в британския офис е да могат служителите да бъдат концентрирани в своята работа и преки ангажименти.

Партньорства и семейства

Ние в България сме свикнали да споделяме с колегите си семейните си проблеми, да се оплакваме от своите партньори, тъщи, свекърви, деца или внуци.

Понякога просто за да ни олекне, друг път за да потърсим съвети.

Вижте и

Във Великобритания подобни съвети се търсят от специалисти – адвокати, психолози, социални работници и други.

Ако вие работите в британския офис няма да бъдете разпитвани за вашето семейство и няма да научите нищо за семействата на вашите колеги.   Въпросът е вие да се научите да не ангажирате хората с вашите истории и да не ги разпитвате за техните.

Заболявания и болести

Не на последно място па значимост в британския офис е темата за вашето здравословно състояние.

Когато постъпвате на работа, на вас ви се изготвя медицинско досие от вашия работодател.

След това темата за болестите не се коментира с вашите колеги и вие не ги разпитвате.

Ако сте отсъствали поради заболяване, информация предоставяте на вашия мениджър, отговорник, супервайзор.

 

източник: e-vesti.co.uk

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре