Радев няма как да бъде припознат от моите избиратели, въпросът е дали Цачева би могла

Благодаря на всички, които гласуваха за мен, защото съм убеден, че нито един от тях не е гласувал, без да знае защо. Всеки е направил изключително осъзнат избор и, от тази гледна точка, няма как да не съм доволен.

Това каза за „Хоризонт“ кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който заяви:

Знам, че аз с господин Радев щях да намеря подкрепата на повече хора, отколкото сега госпожа Цачева. Дори сега гледах някаква разбивка, че 25% от моя вот са от хора, които са гласували за ГЕРБ на предишни избори. Така че посланието е стигнало. Въпросът е защо беше допуснато това и защо кандидат от партия, която е проевропейска, с евроатлантически ценности, дясна и център-дясно, макар че те вече се наричат “народна”, защо те не успяха да се преборят с кандидата на левицата. Това за мен е голям проблем.

Госпожа Цачева не успя да убеди десните хора, въпреки че е подкрепена от най-голямата партия, че тя може да се справи с господин Радев. Моят резултат наистина е много висок за един чисто мажоритарен избор, като се сравни с подкрепящата политическа сила. Сега на тези хора трудно бих могъл да им кажа, понеже те са мислещи хора, за кого да гласуват. Те трябва да направят своя избор въз основа на това, което все още не са видяли от двамата претенденти. Убеден съм, че човек, който е приел да бъде издигнат от БСП и Георги Първанов, който смята, че съюзническите ангажименти, съюзническото сътрудничество в рамките на НАТО е Ньойнския договор , който е много нестабилен, по геостратегически , по геополитически въпроси за България няма как да бъде припознат от моите избиратели. Въпросът е обаче дали госпожа Цачева би могла. Тя отказа през цялата кампания да влезе в дебат, да обясни възгледите си на всички тези мислещи хора, а разчиташе само на партийната асоциация. Мисля, че има много сложна задача в следващите дни.

Трайков заяви че чувства “отговорност” към подкрепилите го избиратели, но още не знае как ще оправдае доверието им. Той не се ангажира с позиция за бъдещите действия на Реформаторския блок и партиите в него.