avv_1138 Това каза кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на пресконференция в НДК след резултатите на първи тур на президентските избори, предаде екипът на Любословие.БГ .

„Предстои да видим окончателните резултати, но едно е ясно, че българите вземат демокрацията в свои ръце. Искам да благодаря на всички сънародници в страната и далеч извън нейните предели, за това, че излязоха и гласуваха, да благодаря дори на тези, които подкрепиха други кандидати, не нашата двойка. Искам да благодаря на всички, които гласуваха и за референдума. Това означава, че българските граждани осъзнават своята отговорност за бъдещето на страната”, заяви ген. Румен Радев.

Няма да допусна, като президент, България да се превърне в мигрантското гето на Европа, заяви генерал Радев. Той обеща да предприеме всички мерки за укрепване на границата, укрепване на гранична полиция и пресичане на нелегалния трафик на мигранти, който в момента процъфтява. Той заяви, че ще положи всички дипломатически усилия за ревизиране на Дъблинските споразумения, които отреждат на България ролята на буфер. Генерал Радев ще работи и за сключване на споразумения с Афганистан и Пакистан за реадмисия.

И друго подчерта Румен Радев. Според него, напливът за гласуване в секциите в чужбина показва, че връзката между България и сънародниците ни е жива. „Предстои ни важна седмица. Ние трябва да доведем борбата за бъдещето на България докрай. Това ще иска неимоверни усилия, пълна мобилизация и ние ще разчитаме на всички български граждани, които искат промяна. Надеждата за промяна вече е осезаема. Хората искат да видят повече сигурност и ефективно работещи институции. По-висок стандарт и качество на живот, по-добре работеща икономика, селско стопанство и малък и среден бизнес“, каза той и изброи още ефективна съдебна реформа и намаляване на корупцията.

Според него, за това са необходими високи цели, които налагат визия, лидерство и отговорност. „Това изисква действен и самостоятелен президент, който да работи с всички институции за реализация на тези цели. Вярвам в успеха, защото зад нас са всички българи, които независимо от своите партийни ангажименти и пристрастия днес гласуваха за нашата кандидат-президентска двойка“, заяви той и подчерта ,че вярва в успеха, но той няма да е само техен, а на всички българи, които милеят за родината и обичат България.

„Българин не е участ, българин е чест. Продължаваме заедно“, заяви Радев.