Сега четете
Резултатите до момента – по-скоро тенденция

Резултатите до момента – по-скоро тенденция

Единствено ДПС най-вероятно има шанс да промени по сериозно числата си през следващите часове
В България има 12 000 изборни секции, като едва при около 100 от тях се провежда така наречения „екзитпул“ или анкета на изхода. Информацията получена от гласувалите на изхода има стойност на представителна извадка в социологията, която пък дава ориентир в посока на някаква тенденция, но в никакъв случай няма стойност на краен резултат.
Още по-ясно казано, резултатите за които четем в момента могат да изглеждат доста по- различно след 12 часа например.
Защото, ето как се броят гласовете.
Първо се броят гласовете от големите градове, а чак после тези от по-малките населени места и села. Факт, който е важен при прогноза свързана с кандидата на ДПС например, тъй като повечето гласоподаватели на тази партия живеят именно в по-слабо населени места.
Сериозните резултати идват едва след паралелното преброяване, което ще се случи доста по-късно през нощта. В този смисъл, това което знаем до момента е единствено, че има определна тенденция, но не и краен резултат. Знаем още, че има висока избирателна активност, а това може също да промени много неща.
Но каква всъщност е тенденцията?
Тя не е, че БСП се връща, не е и в това, че Столетница успя да мобилизира актива си, а по-скоро в протестния вот на хората. Протестен вот срещу ГЕРБ. Ситуация, която самият Борисов допълнително сам си усложни, като издигна слаб кандидат в лицето на Цецка Цачева. Така, с малко личен чар и добро минало, Радев се оказа онази алтернатива, която най-вероятно ще обере почти всички активи от хорското недоволство.
Що се отнася до успеха на Красимир Каракачанов, то той е в познатата позиция на „вечния трети“.
Това е познат феномен у нас, нека се сетим за Богомил Бонев при битката между Първанов и Стоянов, за Жорж Ганчев, а по-късно и за Волен Сидеров, който също бе трети в една президентска битка.
Проблемът при третите е в това, че на първия тур хората гласуват и одобравят персонално даден кандидат, но ако той не участва на втория тур, самият кандидат няма власт над подкрепилите го хорски гласове.
Накратко. Третият е онзи с когото се водят политическите пазарлъци. Онзи, който ще се опита да избере президента в България.
По всичко личи, че днес това ще бъде Красимир Каракачанов. Какви обаче ще бъдат крайните и точни резултати от днешните избори, то това тепърва предстои да разберем.
Васил Петев, NBOX.BG
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре