Сега четете
Българи популяризират шах за трима

Българи популяризират шах за трима

mg_8760-studiШах за трима! Звучи като грешка, но не е. А най-хубавото е, че не кой да е, а трима родни програмисти правят странната игра известна и дори са успели да й направят онлайн версия.

Шахът за трима, за разлика от традиционния шах, се играе на шестоъгълна дъска с 96 квадратчета, а освен белите и черните фигури в битката се включват и зелени. Първи на ход са белите, после зелените, а накрая – черните фигури. Играта съществува от близо два века, но едва сега благодарение на нашенците набира все повече привърженици.

Проект

„Идеята дойде преди 4 години, когато бяхме още студенти, с двама мои колеги и приятели – Станислав и Георги. Започна като проект за университета – курсов проект за завършването. Решихме обаче, че може да направим нещо, което след това да се продължи. И се оказа, че се радва на голям интерес“, разказва пред „Телеграф“ Румен Рачков, един от създателите на ThreeChess.

Ентусиастите изработват и своя марка дъски.

„Самата идея за дъската не е наша, но ние измислихме по-стандартизирани правила. Видяхме, че няма онлайн вариант, и решихме, че можем да попълним тази ниша“, обяснява Румен. В началото първата дъска е от много масивно дърво и съответно е по-скъпа, което пък води до това, че поръчките са само от чужбина.

Така се ражда и идеята за далеч по-компактен и евтин вариант, така че и средностатистическият нашенец да може да си го позволи.

Развитие

„Онлайн играта я доразвихме също, тъй като видяхме, че и там има огромен интерес. Затова направихме и мобилно приложение.

За момента е само за Android, като в момента разработваме и за iOS. Най-подходящо е да се играе на таблети, тъй като дъската е по-сложна и голяма и мозъкът трудно привиква към шестоъгълната“, дава наставления на кандидат-ентусиастите Румен.

Първите 2-3 игри са доста объркващи най-вече заради по-различното движение на фигурите и как се разполагат по дъската. Реално има и доста повече движение.

„Опитът ни показва, че точно за три игри мозъкът привиква и играчите започват да приемат странната шестоъгълна дъска за нещо нормално и няма проблеми“, категоричен е програмистът.

„Най-основната разлика между двата шаха е, че тук не е достатъчно да матираш царя, а трябва да го вземеш. Така финализирането на играта е в два етапа – първият е матирането на царя, когато играчът няма възможност да мърда. Тогава единият от двамата опоненти трябва да реши дали да го освободи, или има вариант той да вземе царят. Това правило се наложи, за да са активни и тримата играчи, не единият да изчаква през цялото време.

Важно е да се каже и че има само един победител – този, който вземе царя. Другият е губещ, а със средния не се случва нищо. Ако средният има висок рейтинг, му се отнемат точки, тъй като очевидно не е играл достатъчно добре, за да спечели. Ако обаче му е нисък рейтингът, получава точки, защото е успял да се опази поне да не изгуби“, пламенно обяснява Румен.

Вижте и

Наплив

Въпреки че играта е странна и все още сравнително непопулярна у нас, в сайта www.three-chess.com ежедневно влизат над 150 човека, които разпускат с тройния шах. Играта има няколко варианта – да се играе с компютър, да се съберат случайни хора в мрежа или да се съберете с приятели.

„В шаха има ясни правила и няма никакъв късмет. Всичко се базира на уменията на играчите и наблюдателността им. Играта развива много активно мисленето, както и подобрява умението да се планира напред. Затова и харесвам играта“, казва Румен.

„Шахът за трима, от друга страна, е по-скоро забавен. Освен това тук не може да се наизустят готови стратегии както при стандартния шах, защото имаш двама опоненти“, допълва още той.

Заради новия сайт и приложенията, нашенците обявяват и намаления в следващия месец. За отстъпка от 3% е необходима само регистрация на сайта. За 13% се изисква една завършена онлайн игра, за 23% – спечелена игра, а за 33% – победа за по-малко от 7 минути.

 

Източник: frog.news

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре