Сега четете
От днес само с пръстови отпечатъци в болниците

От днес само с пръстови отпечатъци в болниците

731-105382-1_wideВ Деня на народните будители ни събудиха с тази новина: Приемът в болница от 1 ноември вече е изцяло чрез системата за пръстова идентификация. От здравната каса обявиха, че ново отлагане няма да има. Въпреки опашките и проблемите в експерименталния период.

Здравният министър Петър Москов определи системата за пръстова идентификация като „внезапна смърт за всеки един мошеник в системата“, защото с нея няма как да се отчитат фиктивни пациенти. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

Първоначалната идея беше пръстовата идентификация да е задължителен вход в болница от 1 октомври. Оказа се, че системата не е готова за промяната и пациенти чакаха с часове, за да им вземат отпечатъка. Затова стартът беше отложен с един месец. Самият софтуер се тества още от юли. Пациенти твърдят, че на места все още се чака с часове заради хора, на които на регистратурата не успяват да вземат отпечатък, образуват се опашки, има и припаднали възрастни пациенти.

Със задължителната идентификация, ако пациент не е чекиран с пръстов отпечатък, може да бъде отказан прием тъй като здравната каса ще проверява болницата и може да не плати лечението. Самите пациенти имат право да откажат да се регистрират по новия начин. В този случай болницата ще уведомява районната здравна каса, която ще праща експерти да убеждават пациента, че с отпечатъка си контролира как се харчат парите от здравните му вноски.

Вижте и

Чекирането трае 45 секунди. Първоначалната регистрация обаче, при която системата трябва да генерира уникалния код на пациента, отнема повече време – няколко минути. Сканират се точки от пръста, които се шифроват още в устройствата. Така се получава и уникалният код на всеки, който не би трябвало да може да се фалшифицира, т.е. да не е възможно да се отчете хоспитализация, без пациентът да присъства и да сложи пръста си на чекиращото устройство.

Мнозина се страхуват, че с вземането на пръстов отпечатък ще се злоупотребява с лични данни. От Здравното министерство уверяват, че такава опасност няма. От касата твърдят, че ставало дума само за части от пръста, а не за целия отпечатък. Системата не съхранявала отпечатъка, а скенерът генерира определен код, който става уникален идентификатор за Здравната каса. Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни.
Но дали е така, кой ще ти каже….Особено предвид корупцията в държавата ни – един от малкото показатели, по които сме на първо място в Европа, освен по бедност!

А от догодина ни обещават системата трябва да бъде въведена в аптеките и при личните лекари!

Остава ни да се надяваме за някои хора да няма догодина!
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре