731-105382-1_wideВ Деня на народните будители ни събудиха с тази новина: Приемът в болница от 1 ноември вече е изцяло чрез системата за пръстова идентификация. От здравната каса обявиха, че ново отлагане няма да има. Въпреки опашките и проблемите в експерименталния период.

Здравният министър Петър Москов определи системата за пръстова идентификация като “внезапна смърт за всеки един мошеник в системата”, защото с нея няма как да се отчитат фиктивни пациенти. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

Първоначалната идея беше пръстовата идентификация да е задължителен вход в болница от 1 октомври. Оказа се, че системата не е готова за промяната и пациенти чакаха с часове, за да им вземат отпечатъка. Затова стартът беше отложен с един месец. Самият софтуер се тества още от юли. Пациенти твърдят, че на места все още се чака с часове заради хора, на които на регистратурата не успяват да вземат отпечатък, образуват се опашки, има и припаднали възрастни пациенти.

Със задължителната идентификация, ако пациент не е чекиран с пръстов отпечатък, може да бъде отказан прием тъй като здравната каса ще проверява болницата и може да не плати лечението. Самите пациенти имат право да откажат да се регистрират по новия начин. В този случай болницата ще уведомява районната здравна каса, която ще праща експерти да убеждават пациента, че с отпечатъка си контролира как се харчат парите от здравните му вноски.

Чекирането трае 45 секунди. Първоначалната регистрация обаче, при която системата трябва да генерира уникалния код на пациента, отнема повече време – няколко минути. Сканират се точки от пръста, които се шифроват още в устройствата. Така се получава и уникалният код на всеки, който не би трябвало да може да се фалшифицира, т.е. да не е възможно да се отчете хоспитализация, без пациентът да присъства и да сложи пръста си на чекиращото устройство.

Мнозина се страхуват, че с вземането на пръстов отпечатък ще се злоупотребява с лични данни. От Здравното министерство уверяват, че такава опасност няма. От касата твърдят, че ставало дума само за части от пръста, а не за целия отпечатък. Системата не съхранявала отпечатъка, а скенерът генерира определен код, който става уникален идентификатор за Здравната каса. Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни.
Но дали е така, кой ще ти каже….Особено предвид корупцията в държавата ни – един от малкото показатели, по които сме на първо място в Европа, освен по бедност!

А от догодина ни обещават системата трябва да бъде въведена в аптеките и при личните лекари!

Остава ни да се надяваме за някои хора да няма догодина!