bnrКакво е барок, как звучи валдхорната, можеш ли да свириш на тромпет, ако са ти паднали млечните зъби – предстои да разберем

Музикалната образователна програма на БНР 2016/2017 г. започна със среща на деца и ученици със световноизвестната българска композиторката Добринка Табакова. Пред малчуганите тя разказа как като дете е започнала да свири на пиано и да композира, а симфониците на БНР под диригентството на Росен Гергов изпълниха предпремиерно нейната сюита “Тракия”. Днес в 19 ч. е другата среща от Музикалната образователна програма. В емблематичното Първо студио на БНР музикантите ще представят пред деца, ученици и студенти инструменти и ще демонстрират как звученето им се вписва в оркестъра.

Определени са и датите за следващите срещи – на 17 ноември, 15 декември, 12 и 26 януари, 23 февруари, 9 и 23 март, 6 април, 18 май и 8 юни 2017 г.

От 2011 г. стотици деца, ученици и студенти са се срещнали с музикантите на Симфоничния оркестър на БНР. Програмата е съобразена с възрастта на младите слушатели. За тях е най-вълнуващо да докоснат инструментите и дори да свирят – за предпочитане на тимпаните или на арфата. А световноизвестните музиканти от Симфоничния оркестър на БНР им показват и обясняват. От тази година в програмата участват и музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР, и хористите от Смесения хор на БНР, и Детския радиохор. Оркестърът за народна музика пък представя типичните инструменти и характерните особености на различните фолклорни области, а диригентът Димитър Христов увлекателно разказва за красотата на автентичния фолклор.

***
РАДИОТО Е ДОМАКИН НА ЕВРОПЕЙСКИ ОРКЕСТРОВ фОРУММост между оркестровото изкуство на Изтока и Запада в Европа ще бъде регионалната среща на Европейския оркестров форум, организирана от Българската асоциация на работодателите в културата и Българското национално радио днес и утре. Работната среща ще постави началото на балканско-европейски диалог за оркестровото дело. Тя има приложнообучителен характер. Основните теми са “Празен ли е портфейлът?”, “За кого свирим?” и “Пътуване към бъдещето”. Освен европейски експерти от Великобритания, Полша и Финландия, гости ще има от Румънското национално радио, от Радиото и телевизията на Сърбия, от Македонската филхармония и Черна гора. “Ще осъществим видеоконферентни връзки с големи диригенти и мениджъри на оркестри от Брюксел, Виена, Париж, Екатеринбург и Будапеща, обясни Момчил Георгиев, член на УС на БНР. Очаквам да се включат български музиканти и шефовете на Асоциацията на европейските фестивали и на Световната федерация на музикантите. Така в конференцията ще участват много повече хора, отколкото могат да дойдат в София.”

Дата: 28.10.2016 00:01
Източник: Дума – стр. 16