w2За първи път в България потребител откри скимиращо устройство в банкомат, съобщи Нова телевизия. Стефан Митев се натъкнал на неочакваната находка при опит да изтегли пари от дебитната си карта в София.  Той използвал банкомат, който се намира на метри от НДК.

„Взех си картата и просто разклатих самия отвор за картата, той се размърда, имаше луфт и при малко повече сила просто излезе цялото нещо” – разказва той.  „Точно като зелен отвор на банкомат. Имаше си отвор за карта”, пояснява Митев.

Веднага разбрал, че това е скимиращо устройство. Разпознал го от клипчета в интернет, в които се описват устройствата за копиране на данните от карта, с които престъпници „минират” банкомати.

Митев занесъл находката си в банката, а оттам я предали в полицията. Блокирали му и дебитната карта и така крадците не успели да изтеглят и стотинка.

Скимиращото устройство само по себе си не било заплаха. За да ни източат дебитната или кредитната карта, крадците трябвало за имат задължително и ПИН код. Именно затова трябва да крием с ръката си, докато го набираме. Същевременно специалисти предупреждават за нови схеми и технически приспособления, които престъпниците прилагат, за да посегнат на банковите ни сметки.

 

Вижте тук: Скимиращите устройства и как да ги забелязваме

и тук: Миниатюрни джаджи точат банковите ни карти