По инициатива на екипа на „По света и у нас“, Българската национална телевизия започна информационна кампания сред младежите на 18 години, които за първи ще упражнят правото си на глас на предстоящите президентските избори. Инициативата #Избирам да избирам ще позволи на журналистите от обществената медия да чуят какво мислят младите за изборите, дали се интересуват от тях и кое би ги мотивирало да отидат до урните на 6-ти ноември – задължителният вот, посланията на кандидатите или възможността да влияят върху политическите решения.

Социологически проучвания досега показват, че младите хора между 18 и 25 години не проявяват особено желание да гласуват нито на президентските избори, нито на референдума. Тези, които все пак са решили да дадат своя глас, предпочитат протестния вот или ще подкрепят по-екзотични кандидати.

Новинарите на БНТ влизат в пряк диалог с младежите, за да разберат каква е тяхната готовност да участват в изборния процес. Срещите ще дадат гласност на едно поколение, което е носител на модерните и новаторски подходи при разрешаването на проблеми.