stolichna-bibliotekaСтоличната библиотека ще отбележи 88 години от създаването си на 24 октомври. Това съобщиха от
пресцентъра на Столична библиотека.

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. и е най-голямата публична библиотека в страната, с близо 40 хил. читатели. Тя разполага с 3 филиала в София – „Люлин“, „Сердика“ и „Студентски град“ и с фонд над 1 милион тома, от тях – 200 хиляди на чужди езици. Политиката на Столична библиотека е насочена към дигитализация на книжовното ни наследство и разширяване на достъпа до информационните ресурси чрез глобалната мрежа, създаване на атрактивни арт пространства за привличане нови читателски публики и участие в национални кампании за насърчаване на четенето и в проекти по европейски програми. През последната година библиотеката откри нов модерен Дигитален център – един от най-големите и иновативни в културните институции, оборудван със 4 скенера и мощен сървърен комплекс. Центърът е финансиран по два европейски проекта („Дигитализация на културното наследство – достъпен портал към историческата памет“ със Столична община и “Българската литературна класика – знание за всички” Програма БГ 08 “Културно наследство и съвременни изкуства”. Всички дигитализирани библиотечни фондове са достъпни за потребителите у нас и в чужбина. Библиотеката е организатор и домакин на множество културни събития, като литературни клубове и четения, представяния на книги, поетически двубои, изложби, кръгли маси и дискусии, инициативите „Зелена библиотека в парка“ и „Библиотека в планината“ и други.

В деня на годишнината си на 24 октомври 2016 г., понеделник, Столична библиотека отваря вратите си за всички софиянци и гости на столицата и им предлага да станат част от следните събития:
– „Библиотеката на София през годините“ – редки и ценни книги от фонда на библиотеката (ценни с интересната си съдба, част от историята на Столична библиотека и с доброто си полиграфско оформление: Bilder Atlas, Im Wandel der Jahrtausende, Moderne Kunst in meister Holzschnitten, 1900, Юдовин. Гравюри, 1938 и още много други) и на Литературния институт към БАН (Васил Априлов „Българските книжници“, 1841, Петър Берон „Буквар болгарский“, 1846, Найден Геров „Няколко мисли за блъгарский язик и за образованието у блъгарити“, 1852, Любен Каравелов „Хаджи Димитър Ясенов: Драма от 5 действия“, 1872, Георги Раковски „Няколко речи о Асеню първому, великому царю българскому и сину му Асеню второму“, 1860 и др.), 11:00 ч., Мраморно фоайе, партер
– Изложба от оригинални графики на български художници от колекциите на Столична библиотека – рисунка от Златю Бояджиев, автопортрет на Петър Чуховски и автопортрет на Иван Пенков, 11:00 ч., Мраморно фоайе, партер
– Литературна викторина за ученици с награди, 14:00ч. , зала „Вяра“, 4 ет.
– „Отвъд кориците“ – представяне на ученически литературен клуб, в който млади литературни таланти развиват писателските си умения, 19:00 ч., Клуб на Столична библиотека.
– Изложба „Есенни багри“ – художествени творби на 12 съвременни автори на хайга в съчетание с икебана, зала „София, 1 ет.
От Дигиталния център предлагат безплатно копиране и сканиране до 5 стр.
Всички желаещи ще могат да си извадят безплатни едногодишни читателски карти.

Информация: www.focus-radio.net; Снимка: capital.bg