Робот ще спасява от влагата стенописите в Бачковския манастир, съобщи игуменът на обителта архимандрит Симон. Методът е немски, познат на света повече от 15 години. Представлява едно рамо с бургия, която прави отвор в основите на църквата и инжектира соли, които започват да дърпат влагата по стените”, обясни духовникът за агенция Фокус. Той допълни, че по същия метод преди две години е била почистена Кьолнската катедрала, а днес така се чистят тунели и редути.

Игуменът на Бачковския манастир каза още, че проектът за ремонта на манастира е спрян в първата му част – за хващане на дъждовната вода, тъй като има дребни забележки и уточнения, които трябва да се изчистят. Най-вероятно в тази си част ремонтът ще започне догодина, през месец март.

За ремонта на Бачковския манастир бяха отпуснати 300 хиляди лева от държавата. Роботът се предлага от български фирми.

„Ние вече подменихме покривното пространство на целия манастир, което е близо 6000 кв. м. довършихме едно хале 400 кв м., което ще събира ненужния материал, изчистена е фасадата на манастира, която грейна”, каза архимандрит Симон. Довършва се северната страна на църквата, а до края на месеца строителното скеле ще бъде извадено оттам, идва зима и не може да се работи, тъй като бавно съхне.

„Куполът също е изчистен, стенописите по южната стена на основната църква са изчистени, като почистеното пространство е около 600 кв.м. След 1 ноември това вече ще се вижда осезаемо”, добави игуменът.