026560256Господ се явил, Максим благословил, царя – с първа копка, а Неофит ще освети храма Най-новата църква в Асеновград е история за едно съновидение, много чудеса и силна вяра.

Всичко започнало с един сън преди почти 20 години, в който Господ се присънил на местна жителка. Тя огласила чудото и хората й повярвали. Строежът на храма “Свети Архангел Михаил” се точи от 18 години, но след много трудности и безброй дарители, датата за освещаването на храма в източната част на градчето, на площад “Зелено дърво”, е определена.

За 30 октомври, дни преди храмовия празник на новата черква, се чака лично патриарх Неофит да пристигне в Асеновград, за да я освети с тържествено богослужение, пише “Монитор”.

Историята започнала през 90-те години на миналия век, когато на местната жителка Николина Игнатова й се присънил чуден сън. Явил й се лично Господ, който й казал, че на мястото на стара къща до детската площадка в квартала трябва да има нов храм. Бог й известил, че името на черквата трябвало да бъде “Свети Архангел Михаил”.

Собственичката на имота – асеновградчанка и нейният брат, когато научили за съновидението, не се поколебали и грам и отстъпили земята си за строежа на новия храм. Съседи разказват, че къщата на мястото на новата църква била обитаема, но след дарението семейството се преселило в Пловдив.

Николина Игнатова и преди това странно съновидение имала други пророчески сънища. Така с помощта на много дарители преди новата черква възстановила над 10 параклиса извън Асеновград. След това й се присънил Господ и жената се заела с новата черква, 12-та поред в Асеновград. Отишла при покойния вече патриарх Максим, който благословил начинанието й.

Строителството на храма реално започнало на 28 август 1998 г., но първата копка била направена лично от Симеон Сакскобургготски малко по-рано – на 10 юни същата година, разказаха съседите на новия храм. Те много добре помнят Негово величество и се надяват той наистина да бъде поканен за освещаването на новия храм.

През 2000-та година била излята първата плоча на новата черква, след което започнали даренията на строителни материали и труд от много вярващи и фирми. В съновидението на Николина й се присънило още, че черквата трябвало да има параклис, който да бъде кръстен на “Вси светии”.

В днешно време този параклис се намира в криптата на храма и действително е кръстен по този начин. В него, разказват местните хора от Асеновград, имало дори чудотворна икона. Били записани имената на хора, на които иконата помогнала да оздравеят. Така например племенникът на самата Николина Игнатова, който имал емболия на белия дроб и бъбречни проблеми, взел, че оздравял.

Ученичка в 10-и клас от Асеновград, която имала кисти на яйчниците, преспала една нощ в параклиса и се молила с родителите си, на свой ред оздравяла. За благодарност майката на момичето подарила на храма икона.

Кумецът на Николина, който пък имал рак на простатата, също се молил пред иконата и се излекувал на святото място, разказват с удивление хората от Асеновград.

59392-632x358Чудесата не спрели. Когато инициаторите на строежа на новата черква нямали пари за строителство или за закупуване на икони, изведнъж се появявал дарител. Хора от цялата страна помогнали с пари и материали за градежа на църквата. Според асеновградчани пари дарил и кметът на Кърджали Хасан Азис, както и много други кметове от страната.

Тухлите били подарени от Гърция, както и полилеите за храма. Когато черквата почти била готова, да я огледа миналата година там отишъл и пловдивският митрополит Николай. Той не успял да открие нищо извън канона, не направил нито една забележка и останал много доволен от видяното.

Край черквата пък се вдига социална сграда. На първия й етаж ще има магазин за продажба на свещи, икони и сувенири, социална кухня за бедни и зала, в която вярващите ще могат да се почерпят след свои празници и ритуали. На втория етаж са предвидени пет стаи за гости и жилище за свещеника. В другата част на сградата се мисли да има параклис, който да е посветен и кръстен на Божията майка.

До откриването на черквата остават броени дни, през които се правят довършителни работи по двора и облагородяване на околното пространство. Преди да освети “Св. Архангел Михаил” патриарх Неофит ще бъде гост на Бачковската света обител. Той ще пристигне там на 29 октомври и това ще му е първото посещение в манастира, откакто негов игумен е архимандрит Симон.

 

Източник: dnes.bg, Вера К. Александрова