“Нека да е българско” – под този надслов ще преминат честванията по случай -155-та годишнина на най-старото училище в града – Основно училище “Отец Паисий”.

Читалище на колела “Бащино огнище”, ученици и учители облечени в народни носии, училищен празник “На мегдана” са само част от инициативите по случай 155-та годишнина на Основно училище “Отец Паисий” в Силистра, която ще бъде отбелязана на 28-ми октомври.

Инициативите ще стартират още на 27-ми октомври от 18:00 часа, когато училищният двор ще посрещне Читалището на колела “Бащино огнище”, добило популярност в цялата страна. Основно училище “Отец Паисий” подарява на всички граждани на Силистра тази емоционална среща с вход “свободен”.

Автобусът “Бащино огнище” е атрактивна, модерна и привлекателна форма за популяризиране и съхранение на нашето културно и историческо наследство. Инициатор на “Бащино огнище” е Ивайло Шопски. Според него пътуващото читалище е не само единствено в България, но и в света.

Читалището реално представлява специално оборудван за целта автобус. В него е монтирана изложба на 12 манекена, облечени като български войници от Средновековието до Втората световна война. Хората ще се срещнат отблизо с опълченец на Шипка, хайдутин, войник от Първата световна война и др. Може да бъде разгледано и пълното им бойно снаряжение.

На 28-ми октомври празникът ще започне с приготовления на всички участници! През това време учениците от 6-ти клас, разделени в 3 отбора по 5-ма ще борят сили, знания и умения с участието си във викторина на тема “Аз познавам България”, организирана от Читалище на колела “Бащино огнище”. Викторината ще се проведе в зала “Диоген Вичев” на Регионална библиотека “Партений Павлович” от 09:30 часа.

В училищния двор автобусът “Бащино огнище” ще очаква всички ученици да го разгледат. Ще се проведе и беседа, ще бъде излъчен и 20-минутен филм с любопитни факти за войниците през тези моменти от историята ни.

В 12:00 часа празникът продължава с тържествено откриване под надслов “Нека да е българско”. Участие в него ще вземе цялата училищна общност. От 12:30 часа дейностите продължават “На мегдана”, когато училищния двор ще се превърне наистина в мегдан – мястото, където през миналото хората са се сбирали заедно – да се поздравят, да потанцуват, да се похвалят!

Ансамбъл “Ритъм” ще подканя на кръшни хора, фолклорни състави ще пеят и свирят, децата от детските градини ще покажат как добре умеят да изпълняват народни песни, ще бъдат отворени и сергии, където всеки ще си припомни насладата от захарните петлета и ябълки. Ще има топъл хляб, кисело мляко и други вкусни неща, ще бъдат отворени ателиета, в които баби, майки и дъщери ще показват много български занаяти. Ще бъде българско!

На 3-ти ноември 2016 г. в програмата на празненствата е предвидена конференция на тема “История на българското образование”. Участи с участието на Държавен архив – Силистра, Регионалната библиотека “Партений Павлович”, учители от Основно училище “Отец Паисий”. Във втората си част ученици от различни училища в Силистра ще представят доклади и презентации по темата. Най-добрите ще бъдат отличени и наградени.

Източник: krakra.tv (със съкращения)